Virovitičani će, zahvaljujući ministru Tomislavu Tolušiću, već ove godine plaćati osjetno niže račune za grijanje

Temeljem odluke Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Virovitičko-podravskoj županiji odobreno je gotovo 1,9 milijuna kuna za energetsku obnovu 4 kotlovnice u Virovitici. Radi se o energetskoj obnovi plinskih kotlovnica pod nazivom: P+5, P+7, P+8 i Slavonija, kojima se griju stanari od ukupno 12 virovitičkih zgrada. Projekt je odoboren zahvaljujući osobnom angažmanu ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislava Tolušića i pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Marija Klementa.

U sklopu projekta, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, zamjenit će se stari toplovodni kotlovi s novim kondenzacijskima, što će uvelike smanjiti potrošnju energije i povezanih troškova.

Podsjetimo, na inicijativu tadašnjeg župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, kotlovnice su prešle u vlasništvo Virovitičko-podravske županije iz razloga što županije mogu povući do 80% ukupne vrijednosti projekta. Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Dodijeljena sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost omogućit će provedbu ovog projekta i doprinijet će ukupnom razvoju civilnog sektora. U konačnici, projekt može služiti kao model dobre prakse i drugim, manje aktivnim gradovima i županijama, da i oni pokažu inicijative za daljnji razvoj svojih sredina kroz podizanje energetske osviještenosti i odgovornosti svih građana. (vpz.hr)

Skip to content