„VIROVITICA ZA GENERACIJE“ Predstavljen vizualni identitet Dvorca Pejačević i Gradskog parka kao turističke destinacije

Javnosti je u četvrtak, 14. ožujka predstavljena brend strategija i vizualni identitet Dvorca Pejačević i Gradskog parka kao turističke destinacije. Naime, Grad Virovitica je u završnoj fazi provođenja najvećeg EU projekta na obnovi kulturne baštine u RH, projekta simboličnog naziva „5 do 12 za Dvorac“ ukupne vrijednosti preko 81 milijun kuna.

IMG 0266

 

Trenutno se završavaju građevinski radovi u parku i na Dvorcu te je ugovoreno kompletno unutarnje uređenje postava i ostalih prostora. Istovremeno s radovima, radi se i na drugoj komponenti projekta – obogaćenju turističke ponude i njenom promoviranju. Još 2017. godine ugovorili smo marketinšku strategiju provedbe Integriranog razvojnog programa „5 do 12 za Dvorac“, a prošle godine i brend strategiju s novim vizualnim identitetom, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Brend strategiju i vizualni identitet prezentirali su njihovi autori – Feđa Vukić, redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i voditelj studija Dizajna brend strategiju, a renomirani i nagrađivani hrvatski dizajner Boris Malešević vizualni identitet. Predstavljanju su nazočili i zamjenici virovitičkog gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, pročelnica Ureda gradonačelnika, ujedno i voditeljica IRP „5 do 12 za Dvorac“ Đurđa Aragović, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ravnateljica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević te ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej.

logo

Cilj je bio upoznati medije i javnost s novim sloganom i logom koji će postati i zaštitni znak turističke destinacije.

Prema riječima Feđe Vukića, novi virovitički brend predstavlja novi prostor za svakoga, svojevrsni “demokratski forum modernog tipa”. On će služiti Virovitičanima, kao i gostima, turistima, učenicima i studentima.

Dvorac i park postat će središnje mjesto novog urbanog iskustva u gradu i regiji. Misija je da se stvori nova urbana klima u gradu kroz prostorno uređenje i programe koji informiraju, kulturno oplemenjuju i informacijski osnažuju demokratske procese i tako se stvori osnova za iskustveni turizam, rekao je Feđa Vukić izrazivši zadovoljstvo uspješnom realizacijom mostova u parku koje su dizajnirali njegovi studenti.

Vizualni identitet, koji sadrži motive parka, dvorca, vode, staza, mostova, umjetnosti i doživljaja, predstavio je Boris Malešević.

Motivi vizualnog identiteta su osmišljeni uz poštivanje tradicije i onoga što se trenutno događa u Virovitici. Slagao sam to poput genoma oko središta Virovitice, počevši od sadržaja pa do kolektivne memorije. Smatram da je to jako bitno jer brend bez emocije nije dobar brend. Svi mi imamo emociju prema ovom prostoru, tu smo odrasli, školovali se, doživjeli prve ljubavi, rekao je Boris Malešević predstavljajući nazočnima vizualni identitet.

PERIVOJ EXPO 23

Također, naglasio je kako on nije zamišljen kao čvrst, zadan logotip već kao jedan sustav koji će svojom vizualnom atrakcijom nepogrešivo govoriti da je to Virovitica.

Riječ na kojoj će se graditi brend bit će „generacije“, odnosno „Virovitica za generacije“. Tako će i šetnica ispred gimnazije Petra Preradovića nositi naziv Šetalište virovitičkih generacija.

Izrađujući vizualni identitet, naručili smo istraživanje, odnosno analizu iz čega sam i izvukao glavnu poruku i slogan ovog projekta. Prema rezultatima istraživanja, bile su dvije grupe ljudi, jedni koji su govorili da je to trebalo napraviti i da je to projekt ove generacije, nešto što će ostati generacijama, dok su drugi bili protiv. No ono što je zajedničko i jednima i drugima je riječ „generacije“, dodao je B. Malešević istaknuvši kako se sama riječ generacije upotrebljava kada želimo reći da je nešto dobro, kada stvaramo nešto što će koristiti mnogima, kada je nešto veliko i značajno, neprolazne vrijednosti.

Ono što je još važno naglasiti je da logo Grada Virovitice 1234 ostaje i dalje, a novi vizualni identitet je njegov svojevrsni nastavak, odnosno zaštitni znak i logo turističke destinacije. (virovitica.hr, mb, ml; fotografije: M. Bašić, video: Virovitica.info)

Skip to content