VIROVITICA UZ BOK EUROPSKIH GRADOVA Praktičnije i tehnološki naprednije saniranje problema u kanalizacijskim sustavima

U središtu Virovitice javnosti je u petak, 22. veljače predstavljen dio nove opreme za održavanje i upravljanje postojećom infrastrukturom odvodnje otpadnih voda. Oprema je nabavljena u sklopu „Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica“, kojim se uređuje sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda na području grada Virovitice i dijela općina Špišić Bukovica i Lukač.

Predstavljanju su prisustvovali, uz domaćine, direktoricu Virkoma Margaretu Ptiček i upravitelja tvrtke i zamjenika gradonačelnika Damira Marenića, i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, direktori gradskih i županijskih tvrtki i institucija…
Nazočni su ovom prilikom imali prigodu razgledati dio nove opreme ukupne vrijednosti 5,2 milijuna kuna, a riječ je o tri nova vozila.

Jedno je za prijevoz radnika i opreme koje će nam u Virkomu služiti za inspekcijske preglede, intervencije i terenske kontrole. Zatim, imamo vozilo za snimanje sustava odvodnje, kompletno opremljeno za kontrolu ispravnosti kanalizacijskih cijevi i najveće, specijalno vozilo za održavanje sustava odvodnje, koje je namijenjeno čišćenju kanalizacijskih cijevi i transportiranju prikupljenih nečistoća na mjesto deponiranja, rekla je direktorica Virkoma Margareta Ptiček.

Nova oprema će pomoći u detekciji anomalija koje se nalaze u kanalizacijskim sustavima, što je još jedan tehnološki iskorak za Virkom.

Primjerice, imamo konkretne probleme u Strossmayerovoj ulici gdje nam je korijenje stabala ulazilo u kanalizaciju. Kod kanalizacije je nemoguće površinski uočiti kvar te će nam u tome uvelike pomoći vozilo opremljeno za snimanje i za detekciju kvarova. Ako dođe do prepreke, znat ćemo o čemu je riječ, a u ovim trenucima postoji oprema koja može napraviti sanaciju bez bespotrebnog raskapanja. To ne samo da je jeftinije, već i brže i praktičnije, naglasio je zamjenik gradonačelnika i upravitelj Virkoma Damir Marenić dodavši kako su u Virkomu prošli obuku te sami mogu snimiti i utvrditi stanje kanalizacije koja je stara i po 30 godina.

Nabavka ove opreme stavlja Virkom u sam vrh javnih isporučitelja vodnih usluga, čime se naša tvrtka promovira u lidera u širem okruženju te će zasigurno biti okosnica najavljenog okrupnjavanja unutar vodnog sektora, dodao je D. Marenić.

Nabavku nove opreme pohvalio je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Nabavljena oprema će pomoći da se snime postojeći kanalizacijski sustavi, ali i lakše i brže saniraju problemi, primjerice, kao što je slučaj s korijenjem u Strossmayerovoj ulici. Ova oprema diže razinu usluga na onu kojom se mogu pohvaliti zapadnoeuropske zemlje. Nećemo morati više čekati da se problem pojavi pa da ga saniramo, već ćemo ga detektirati na vrijeme i prevenirati sve moguće štetne posljedice kako za građane, tako i poslovne subjekte koji su priključeni na sustav javne odvodnje, rekao je gradonačelnik Kirin dodavši da je cilj u narednom razdoblju unaprijediti sustav kontrole ispusta otpadnih voda kako bi se kontrolirali sadržaj i količine u kanalizacijskom sustavu prije ulaska na sam pročistač i time spriječile potencijalne opasnosti za ljude i imovinu.

Najveći pojedinačni projekt koji se trenutno realizira trenutno na području naše županije te novonabavljenu opremu pohvalio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Vjerujem da će nabavljena oprema unaprijediti sustav odvodnje otpadnih voda te da će biti na usluzi kako Virkomu, tako i našim građanima. Ovo je najveći EU projekt na području naše županije, projekt gdje vidimo sinergiju Grada Virovitice sa susjednim općinama, ali i s resornim ministarstvima i Hrvatskim vodama. Onima koji sudjeluju u njemu čestitam na upornosti jer ovaj projekt ima velik učinak na kvalitetu života stanovnika, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Vrijednost projekta“Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica” je gotovo 200 milijuna kuna, a 70 posto se sufinancira bespovratnim EU sredstvima iz Operativnog programa zaštite okoliša 2013-2017. (faza I.) te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (II. faza). Nacionalni dio sufinanciranja dijeli se na Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i Virkom kao nositelja projekta. (virovitica.hr; fotografije: Martina Bašić)

Skip to content