VIROVITICA U PLAVOM: Polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala je 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Time se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Ovaj datum i ove su godine obilježili polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica koji su, zajedno sa svojim učiteljima, roditeljima i prijateljima, u plavim majicama i s plavim balonima, prošetali gradom prenoseći važnu poruku: biti drugačiji nije problem ako zajedno postanemo zajednica koja brine. Polaznici Centra, kojima su se u znak podrške pridružili i učenici Katoličke osnovne škole u Virovitici, posjetili su i Palaču Pejačević gdje ih je sa slatkišima dočekala zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac.

Inače, u obilježavanje ovog dana uključio se i Grad Virovitica koji je Palaču Pejačević „osvijetlio“ plavom bojom kako bi se poručilo da Virovitica stoji iza te djece s autizmom i njihovih roditelja.


Prilikom posjete Palači Pejačević, polaznici COOR-a pročitali su pismo u kojem je istaknuto da je sve veći broj djece u našim vrtićima i školama koja svijet gledaju na drugačiji način te im je potreban i drugačiji način učenja te drugačiji pristup društvu. Kao ključ uspjeha svake obitelji djeteta s autističnim spektrom stoga se navodi stvaranje uvjeta za ranu intervenciju, povezivanje svih relevantnih stručnjaka, usluge sustavnog rada s djecom predškolske dobi… U pismu u kojem se poziva na podršku obiteljima djece s autizmom, da Grad i nagodinu „zasvijetli“ plavom bojom te da se opet puštaju plavi baloni, preuzela je u ime gradonačelnika Ivice Kirina njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac.

Nakon posjete Palači Pejačević, polaznici COOR-a sa svojim učiteljima, roditeljima i prijateljima uputili su se prema Trgu kralja Tomislava, gdje su pustili plave balone… (virovitica.hr, fotografije: M. Bašić i M. Rođak)

Skip to content