Virovitica postaje centar znanstveno-istraživačke djelatnosti u sektoru drvne industrije ovog dijela jugoistočne Europe

Virovitičko-podravskoj županiji je u kolovozu prošle godine odobreno sufinanciranje projekta „Panonski drvni centar kompetencija“, jednog od prvih projekata koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU. Ukupna vrijednost projekta je 44.701.237,17 kn, te će 99% njegove vrijednosti biti financirano iz Strukturnih fondova EU, dok Virovitičko-podravska županija financira razliku od 1%.

U petak, 17. travnja, u Virovitici je održano potpisivanje ugovora za izgradnju i nadzor Panonskog drvnog centra kompetencija. Potpisivanju su, uz župana virovitičko-podravskog Tomislava Tolušića bili nazočni predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Zdravko Dijaković, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnatelj Razvojne agencije VIDRA Tomislav Petric te predstavnici tvrtki Lavčević-inženjering d.o.o. (izgradnja) i M.G. Plan d.o.o. (stručni nadzor).

Vrijednost izgradnje Centra je 25 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Lavčević-inženjering iz Splita. Direktor tvrtke Lavčević-inženjering Ivo Rako najavio je kako će početak radova na izgradnji Panonskog drvnog centra kompetencija biti do kraja ovog mjeseca.

Projekt predstavlja uspješan primjer suradnje znanstvenika, lokalne zajednice i industrije jer su Virovitičko-podravskoj županiji partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

Centar koji će biti izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu dizajna proizvoda, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki, a zapošljavat će šest djelatnika visoke stručne spreme.

Panonski drvni centar kompetencija u ožujku 2013. godine Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora proglasio je projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor.

Panonski drvni centar kompetencija je trenutno najveći projekt financiran iz fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj, kada govorimo o projektima županija, gradova i općina, a vjerojatno i jedini centar ovoga tipa koji služi za razvoj drvne industrije u Republici Hrvatskoj, naslanjajući se pritom i na susjedne županije u Republici Mađarskoj. Zahvaljujući znanstveno-istraživačkim radnjama koje će provoditi Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu, Virovitica će postati centar, ne samo u proizvodnji, nego i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti u sektoru drvne industrije u ovom dijelu jugoistočne Europe – naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Gradonačelnik Ivica Kirin čestitao je svima koji su sudjelovali u izradi projekta:

Panonski drvni centar kompetencija dokaz je da lokalna zajednica može itekako pozitivno utjecati na smanjenje negativnih efekata gospodarske krize. Partner na projektu, Razvojna agencija VIDRA ovim specifičnim projektom još je jednom pokazala da je među vodećima u privlačenju europskih sredstava – rekao je Ivica Kirin. (www.vpz.hr)

Skip to content