Virovitica obilježila 20. godina od vukovarske tragedije

Virovitica je jučer na simboličan način obilježila 18. studeni, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Tog dana prije točno 20 godina završila je 87-dnevna borba između pripadnika JNA i srpskih paravojnih postrojbi te malobrojnih vukovarskih branitelja.
Da podsjetimo, u agresiji na Vukovar koja je započela 25. kolovoza, a završila 18. studenog 1991. slomom obrane grada, poginule su 1.624 osobe, od kojih je do sloma obrane poginulo 905, a među njima i 12 djece. Prema podacima iz vukovarske bolnice ranjeno je 1.219 osoba među kojima i 30 djece. Protjerano je 22.000 stanovnika.

U spomen na sve žrtve “grada heroja” danas su našem gradu zapaljene mnogobrojne svijeće u znak sjećanja na tragediju cijeloga jednoga grada čija je patnja i herojska obrana utkana u hrvatsku slobodu i neovisnost.

U organizaciji Gradskog savjeta mladih Grada Virovitice i Županijskog savjeta mladih Virovitičko-podravske županije , a na inicijativu Mladeži HDZ-a grada Virovitice organiziranim paljenjem lampiona još jednom je odana počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i žiteljima koji su svoje živote dali u obrani hrvatskog grada heroja – Vukovara.

Posebnu čast imali su i učenici i učitelji Osnovne škole Vladimir Nazor iz Virovitice koji su Gradskom parku zapalili svijeće i tako dostojanstveno obilježili 20 godina od vukovarske tragedije. Na taj način odali su počast svim žrtvama koje  su nesebično  branile grad Vukovar,njegove žitelje, kulturu,  povijest i granice hrvatske države.

Skip to content