Objavljeno:

Podijeli:

Slične objave

Virovitica među top 10 gradova po povećanju sredstava za stipendije

Popularni sadržaj

Čak trećina gradova povećala je proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto, a rekorder je Đakovo u kojemu su sredstva za stipendije povećali preko 4.000 posto, piše Gradonačelnik.hr

Da ulaganja u mlade, znanje i obrazovanje ne treba gledati kao na trošak, nego isključivo kao na investiciju, pa i najbolju moguću, i kako je kvalitetno obrazovanje osnova i preduvjet za sve poslovne i razvojne procese, drži iz godine u godinu sve veći broj hrvatskih gradova.
Da veliki dio gradova to zaista i provodi u praksi i da u skladu s tim iz godine u godinu povećava, uz ostalo, izdvajanja i za stipendije, potvrđuje naša analiza podataka Ministarstva financija za 2019. koja pokazuje i da je više od polovice gradova povećalo proračunsku stavku za stipendije svojim učenicima i studentima. Čak trećina gradova povećala je proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto. Apsolutni je, pak, rekorder Grad Đakovo koji je u godinu dana sredstva za stipendije povećao za preko 4.000 posto! Drugi grad s rekordnim povećanjem izdvajanja za studente je Đurđevac, zatim Zlatar, Sinj te Valpovo.

Gledajući, pak, apsolutne brojke, najveće povećanje imali su Sinj – preko 1,3 milijun kuna, te Đakovo – 1,1 milijun kuna, a među top 10 gradova s najvećim povećanjem sredstava za stipendije je i Virovitica.

Virovitica: Stipendija kroz svih 12 mjeseci u godini

Grad Virovitica u 2021. potpisao je ugovore s 10 novih stipendista. Zajedno s njima, Grad u sustavu financiranja trenutno ima 45 studenata. Mjesečnu stipendiju u iznosu od 800 kuna studenti će primati svih 12 mjeseci u godini.

Mladi su naša budućnost i oni će jednoga dana biti perjanica našeg razvoja. Mi kao Grad želimo pomoći studentima, ali ujedno ih želimo i potaknuti da odabiru fakultete završetkom kojih će lakše pronaći posao. U interesu nam je da mlade zadržimo u našem gradu, da se kada završe svoje školovanje kao visoko obrazovani kadar vrate u Viroviticu i ovdje pronađu svoju egzistenciju – naglašava gradonačelnik Ivica Kirin.

Inače, Grad Virovitica kroz konkretne financijske pomoći i projekte za djecu brine od rođenja pa do završetka fakulteta. Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, u protekloj godini izdvojili su oko 400.000 kuna za studentske stipendije, a za rad Visoke škole Virovitica osigurali 50.000 kuna kako bi se mladima omogućilo studiranje nadomak doma. Krenuli su i sa sufinanciranjem rada studija Drvne tehnologije kojemu je ovo prva akademska godina. Kao pomoć i poticaj razvoju i očuvanju drvne industrije u gradu i županiji, za svaki semestar izvođenja nastave Grad Virovitica izdvojit će 125.000 kuna. Inače, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alena Bjelice, od 2010. do 2020. Grad je za stipendiranje studenata i studentica s područja Virovitice izdvojio 2.721.200 kuna i sveukupno dodijeljeno 287 stipendija za koju se svaku godišnje izdvojilo 9.600 kuna. (gradonacelnik.hr; fotografija: K. Toplak)

Skip to content