Virovitica među 28 hrvatskih gradova u projektu „Od izvora do mora“ – pobjednicima sadnice za urbano pošumljavanje

U ovogodišnjemu izdanju ekološkoga projekta Coca-Cole, Konzuma i Udruge gradova Od izvora do mora sudjelovat će čak 28 gradova među kojima je i Virovitica koja se natječe u kategoriji srednjih gradova.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, velika je novost ovogodišnjega izdanja sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnoga fonda ovoga natječaja, a s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

Pravo sudjelovanja na natječaju ostvarili su svi gradovi koji su iskazali želju da pošume neko svoje područje, a poslali su pravovaljane prijave.

Gradovi se natječu u kategorijama mali, srednji i veliki.

Obveza tih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenoga otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete. (virovitica.hr; hr.coca-colahellenic.com)

poster horizontal 2

Skip to content