Virovitica, grad vrijedan divljenja po načinu zbrinjavanja napuštenih životinja

Jučer su u Virovitici boravili volonteri osječke Udruge za zaštitu i promicanje prava životinja “Pobjede” koji će u okviru projekta “Tisuću kilometara za bezbroj života” biciklom prijeći put od Osijeka do Dubrovnika.Prema riječima predsjednice udruge “Pobjede” Ivane Crnoje, u svim mjestima u kojima će se zaustaviti na putu do Dubrovnika volonteri će promicati zabranu usmrćivanja pasa u svim skloništima u Republici Hrvatskoj.Tom prilikom na Trgu kralja Tomislava volonteri Skloništa za napuštene životinje Virovitica, koje je u dvije godine od osnivanja udomilo više od 200 životinja organizirali su i potpisivanje peticije protiv usmrćivanja pasa, koju je između mnogobrojnih građana potpisao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Virovitica pobjeđuje!

Virovitica je jedan od rijetkih Hrvatskih gradova koji su iznašli ispravno i adekvatno rješenje za zbrinjavanje napuštenih životinja.

Sve je počelo sredinom 2009. godine kada je pokrenut projekt formiranja skloništa za životinje koji je uspješno okončan 05.07.2011. kada je i službeno registrirano Sklonište za životinje Virovitica. Samu registraciju i upravljanje skloništem kao i najveću brigu o dobrobiti smještenih životinja na sebe je preuzela virovitička tvrtka Feliks koja u svom sastavu ima i veterinarsku praksu za male životinje.

Virovitičani su prepoznali važnost ovakve ustanove u svome gradu te je od samog formiranja skloništa udomljeno preko 200 životinja. No, i dalje, nove životinje svoj smještaj pronalaze u skloništu te je potrebno još puno truda, volje i rada kako bi se osvijestila odgovornost građana prema svojim kućnim ljubimcima.

Sklonište je u potpunosti otvoreno za svoje sugrađane bez čije bi potpore rad bio uvelike otežan. Svakodnevne posjete i udomljavanja su svakako vedre strane ove priče.

Osim svakodnevnih poslova (kojih, vjerujte, ima puuunooo) izuzetna briga se posvećuje edukaciji naših najmlađih sugrađana te su sve učestalije posjete vrtića i osnovnih škola skloništu. I to nije sve, ono što još ovo sklonište čini posebnim je da prilikom udomljavanja novi vlasnik ne snosi nikakve troškove jer je osigurano besplatno cijepljenje, mikročipiranje, sterilizaicija i dehelmintizacija.

(www.icv.hr/www.evirovitica.com)
Fotografije: www.virovitica.hr/

 

Skip to content