Ove godine uredit će se franjevački park ispred Crkve sv. Roka

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Prekrasan povijesni park ispred stare Gradske ljekarne i Župne crkve sv. Roka u Virovitici ove će godine zasjati u punom sjaju.

Naime, Grad Virovitica raspisao je postupak javne nabave za hortikulturno uređenje franjevačkog parka. Riječ je o EU projektu prekogranične suradnje Interreg sa susjednom Mađarskom, a izradila ga je Razvojna agencija VTA.

Uz radove predviđene u sklopu projekta, Grad će dodatno uložiti oko 500.000,00 kuna za navodnjavanje i dekorativnu rasvjetu.

U sklopu projekta vrijednog 1,5 milijuna kuna, park će biti uređen po uzoru na povijesni izgled, sa svim elementima koje propisuje konzervatorska struka. Nakon Palače i Dvorca Pejačević, Grad Virovitica ovim projektom nastavlja s uređenjem kulturno-povijesne jezgre, rekla je ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

Polazište za oblikovanje povijesnog trga ispred crkve sv. Roka idejno je rješenje Dragutina Kiša, dipl.ing.šum.park.arh. iz davne 1998. godine, koje je detaljno propisalo kako će obnovljeni novobarokni vrt izgledati. Oni koji su imali prilike vidjeti fotografiju nekadašnjeg tzv. Franjevačkog vrta ispred crkve, primijetit će da budući izgled vrta umnogome replicira original iz 18. stoljeća. Tada su na tom području bili poveći stošci od šimšira, cvjetnjaci-rundele, karakterističan “zeleni slavoluk”, dok su pročelje stare franjevačke ljekarne krasile biljke penjačice. (virovitica.hr)

 

Skip to content