VIROEXPO 2023. Održana panel diskusija “Uspješna karijera nakon sportske karijere”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Hrvatski olimpijski odbor krajem ožujka prošle godine osnovao je Karijerni centar za sportaše kojem je na čelu hrvatska streljačica Snježana Pejčić. Osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine prihvatila se dužnosti voditeljice ovog centra odmah po okončanju svoje sportske karijere. Na poziv Hrvatskog olimpijskog odbora u spomenuti projekt uključilo se šest županijskih sportskih zajednica, među kojima je i Sportska zajednica Virovitičko-podravske županije.

S ciljem da se prošire informacije o dual karijeri krenulo se u seriju panel diskusija o sustavu podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini. Nakon Rijeke, Poreča i Splita, četvrti takav panel pod nazivom “Uspješna karijera nakon sportske karijere” organiziran je u Virovitici u sklopu međunarodnog sajma Viroexpo.

Panel su pratili, uz predstavnike klubova i sportaše, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, predsjednik Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije Saša Topić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica, predsjednik Sportske zajednice grada Virovitice Josip Škrablin, tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović i član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveze i predsjednik Rukometnog
saveza Virovitičko-podravske županije Antun Blažević.

Na njemu su kao uvodničari sudjelovali predsjednica Komisije za dual karijeru HOO-a Romana Caput-Jogunica, voditeljica Karijernog centra za sportaše HOO-a Snježana Pejčić i glavna tajnica Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije Dora Međimorec.

-Cilj nam je povezivati predstavnike zadužene za spot i obrazovanje, poduzetnike i same sportaše. Mi smo poziv za sudjelovanje u ovom projektu uputili svim županijama, a u projekt se zasad uključilo njih šest. Posebno nam je drago što je među njima i Virovitičko-podravska županija, a nadam se da će nam se u dogledno vrijeme u projekt uključiti i sve ostale hrvatske županije. Sportaši već tijekom svoje aktivne igračke karijere moraju biti upoznati s mogućnošću nastavka obrazovanja ili paralelnog zapošljavanja tijekom karijere, jer samo mali broj tijekom svoje igračke karijere može financijski osigurati svoju budućnost, da ne mora i dalje aktivno raditi. Zato se im se treba pomoći, kako bi imali svoju budućnost – između ostalog u uvodu je rekla Romana Caput-Jogunica.

Što je Karijerni centar za sportaše, zašto je osnovan i na koji način će djelovati, objasnila je Snježana Pejčić.

– Karijerni centar je mjesto gdje sportaš može doći i reći da ga zanima daljnje školovanje te gdje i kako bi to mogao ostvariti. Mi imamo te informacije i u tome ćemo mu pomoći. Možemo pomoći i onima koji nakon karijere ili uz karijeru traže neki posao – stalni ili povremeni, jer i tu imamo poveznice s potencijalnim poslodavcima. To se, dakako, ne odnosi na sve poslove i sva zanimanja, ali ako netko, primjerice, želi raditi u turizmu, tu imamo možda i najjače poveznice za zapošljavanje s našim partnerima i sponzorima. Ne treba zaboraviti da smo sada i u zajedničkom ministarstvu upravo s turizmom. Mi smo otvoreni za upite, ne samo vrhunskih i kategoriziranih, već svih sportaša, ali ne samo njih već i trenera, roditelja, te svih koji su uključeni u sport- objasnila je Snježana Pejčić.

Dora Međimorec u svom izlaganju iznijela je osnovne podatke o sportu i sportašima na području Virovitičko-podravske županije.

– Posebno bih spomenula dvoje vrhunskih sportaša s područja Virovitičko-podravske županije. Prva je Maja Mlinarić, koja se nakon aktivne karijere u rukometu počela baviti treniranjem najmlađih uzrasta u Virovitici, a drugi je Marino Bloudek koji je jedan od najboljih hrvatskih atletičara, a paralelno s atletskom karijerom studira ekonomiju. Oni bi trebali biti smjernica sportašima što se može napraviti paralelno sa sportskom karijerom- na kraju svog izlaganja zaključila je Dora Međimorec.

U panel diskusiji sudjelovali su i profesor Veleučilišta u Virovitici Damir Ribić, poduzetnik i sportaš Igor Tomljanović Becker i nekadašnji aktivni sportaš, a sada kineziolog Ivan Kelečić.

– Sportaši se tijekom svoje karijere nauče disciplini i kolektivnom radu te su kao takvi u prednosti kod uključivanja u bilo kakav radni proces. Kod biranja zaposlenika uvijek bih prednost dao sportašima– naglasio je Damir Ribić.

Igor Tomljanović nešto je rekao o svojim iskustvima u radu sa sportašima.

– Vodio sam sportski kolektiv, a sam sam sportaš. U mojoj poduzetničkoj karijeri na nekoliko ključnih mjesta u dvije tvrtke postavio sam sportaše, koji su se pokazali izuzetno kvalitetnim rješenjem. Oni svojim sportskim poznanstvima lakše rješavaju sve probleme- objasnio je Igor Tomljanović.

Na kraju se u panel uključio i Ivan Kelečić.

– Nažalost u vrijeme moje aktivne sportske karijere i studiranja nije bilo ovakvih ideja. Nadam se da će sadašnjim sportašima sve ovo što je pokrenuo HOO biti od izuzetne pomoći- zaključio je.

(www.icv.hr, mš)

 

Skip to content