U sklopu Viroexpa održan Okrugli stol na temu “Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U sklopu ovogodišnjeg, 26. Viroexpa održan je Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju kojeg su održali djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Otvarajući raspravu, djelatnica HAPIH-a Lidija Maurović Košćak uvodno je podsjetila na strateške ciljeve RH poljoprivrede do 2030. godine u kojima je zacrtana i prilagodba klimatskim promjenama i održivo korištenje resursa, uz istodobno povećanje produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

-Naime klimatske promjene zasigurno su ostavile trag na poljoprivredi, posebno kada govorimo o tlu, te o granama poljoprivrede, stočarstvu i voćarstvu. U tom pogledu provodimo istraživanja s ciljem povećanja prilagodljivosti i smanjivanja ranjivosti hrvatske poljoprivrede vezano uz utjecaj klimatskih promjena na plodnost i kvalitetu tla kroz prijedlog agro-tehničkih mjera. Tim projektom se želi pozitivno utjecati na minimaliziranje šteta u poljoprivredi uvjetovanih klimatskim promjenama i iskorištavanje potencijalno pozitivnih utjecaja klimatskih promjena – napomenula je Lidija Maurović Košćak.

U sklopu Okruglog stola održana je i panel rasprava Genetska otpornost jabuke na toplinski i sušni stres uz formiranje preporučenog sortimenta za kontinentalnu Hrvatsku (APPLERESIST) o kojemu je govorio djelatnik HAPIH-a Tvrtko Jelačić, koji je tim povodom rekao da je cilj povećati prilagodljivost i smanjiti ranjivost hrvatske poljoprivrede vezano uz utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju jabuke kroz prijedlog sortimenta za proizvodna područja kontinentalne Hrvatske.

-Prvenstveno treba saditi otporne sorte jabuka, otporne na fuzikladije, te sorte koje imaju relativno kasniju cvatnju, te koje su obojenijeg ploda. Do tih podataka došlo se provedbom pokusa koji je izvršen na 34 različite sorte jabuka. Slijedi i nastavak istraživanja kako bi se što konkretnije došlo do odgovora kako se što bolje prilagoditi klimatskim promjenama radi što uspješnije proizvodnje voća – zaključio je Tvrtko Jelačić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

Skip to content