Uz degustaciju najkvalitetnijih bučinih ulja s područja Virovitičko-podravske županije, u petak je na Viroexpu, započela manifestacija „Kušaj, spoznaj, oduševi se…”. Riječ je o stručno vođenim degustacijama vina, meda, rakija i bučinog ulja, koje se održavaju u hali Viroexpa.
Za bučino ulje kažu da je hranidbena bomba u kojoj se sjedinjuju vitamini, minerali (cink i željezo), pa bjelančevine, esencijalne aminokiseline (omega 3-masne kiseline) uz visok sadržaj ulja od čak 45 posto. Ako volite hladno prešano ulje, tada morate znati kako vam za litru ulja treba 7 kilograma koštica. Hladno prešano se dobiva postupkom prešanja tijekom kojeg temperatura prerade ne raste iznad 50 Celzijevih stupnjeva. Ako želite toplo prešano, tada treba 3 kilograma koštica, a smjesa se zagrijava na 110 do 150 Celzijevih stupnjeva.
Uz degustaciju najkvalitetnijih bučinih ulja s područja Virovitičko-podravske županije, u petak je na Viroexpu, započela manifestacija „Kušaj, spoznaj, oduševi se…”. Riječ je o stručno vođenim degustacijama vina, meda, rakija i bučinog ulja, koje se održavaju u hali Viroexpa.
Za bučino ulje kažu da je hranidbena bomba u kojoj se sjedinjuju vitamini, minerali (cink i željezo), pa bjelančevine, esencijalne aminokiseline (omega 3-masne kiseline) uz visok sadržaj ulja od čak 45 posto. Ako volite hladno prešano ulje, tada morate znati kako vam za litru ulja treba 7 kilograma koštica. Hladno prešano se dobiva postupkom prešanja tijekom kojeg temperatura prerade ne raste iznad 50 Celzijevih stupnjeva. Ako želite toplo prešano, tada treba 3 kilograma koštica, a smjesa se zagrijava na 110 do 150 Celzijevih stupnjeva.
– Bučino ulje odlikuju karakterističan i ugodan miris i okus, visoka biološko-nutritivna vrijednost, posebna farmakološka svojstva i izuzetno dobra održivost. Okus pomalo nalikuje orašastom s blagom notom karamele, dok mirisom podsjeća na koru svježe pečenog kruha. Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine, omega-6 i omega-9 kiseline, željezo, mangan, magnezij, bakar, cink, selen te vitamine A, C, E, D, K i B – prezentirala je Nela Draža iz Tehnološko inovacijskog centra Virovitica, koja je na degustaciji govorila o bučinovom ulju.
Govorila je i o tome što je važno za kvalitetu ulja i kako ga skladištiti.
– Kvaliteta ulja najviše ovisi o kvaliteti koštica. Boce za skladištenje ulja moraju biti tamne boje, kako bi ulje sačuvalo što više svojih nutritivnih vrijednosti. Pomaže kod sprečavanja oboljenja prostate, mokraćnog mjehura i u liječenju bolesti kardiovaskularnog sustava, eliminira bolove u zglobovima, pomaže kod opeklina blagotvorno utječe na zdravlje kože i kose, pozitivno djeluje na vid, ublažava stres i podiže raspoloženje, pospješuje pamćenje… Boja ulja varira od tamno zelene do tamno smeđe. Ako je hladno prešano, boja će biti zelenkastija, a toplo prešana ulja su crvenkastije boje – zaključila je Nela Drača. (vpz.hr, foto: T. Vranek)