VIRO: Ministar Jakovina nas je oštetio za 380 milijuna eura

Odlukom o raspodjeli proizvodne EU kvote za šećer od tržišne 2013./2014. godine, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina oštetio je Viro tvornicu šećera te županjsku Sladoranu, koja posluje u njezinu sastavu, za oko 380 milijuna eura, tvrde u virovitičkoj šećerani. Toliko će, naime, Viro koštati neočekivani godišnji manjak od više od 10.000 tona u korist osječke Tvornice šećera u idućih 7 godina, do kada se očekuje zadržavanje sustava proizvodnih ograničenja EU – i bitno će utjecati na poslovanje Vira.

Viru manje, Osijeku više

Savjetnik uprave Vira Miroslav Božić kaže da ministrova raspodjela dobivene proizvodne kvote EU od 192.877 tona na 65% u korist Vira i Sladorane te 35% u korist osječke šećerane značajno odstupa od pravila i prakse EU gdje je isključivi parametar ostvarena proizvodnja u prethodnom višegodišnjem razdoblju (u pravilu najmanje zadnjih pet godina). Viro je pak u zadnjih osam godina (2004.-2011.), za koje Ministarstvo poljoprivrede ima službene podatke šećerana, godišnje proizvodio 70,1 tona šećera od šećerne repe, Sladorana 70,1, a osječka šećerana 58,9 tona. No, dok su Viru smanjene kvote, osječkoj su šećerani povećane na 67,5 tisuća tona. Viro će tako na svakoj izgubljenoj toni izgubiti oko 5400 kuna, na što nije računao – i to ne samo jedne, nego sedam godina, pa se u javnosti čuju tvrdnje kako je Jakovina iz neznanja ili nekih drugih razloga svojom odlukom zapravo destabilizirao tržište čija godišnja vrijednost iznosi čak 1,2 milijarde kuna.

Kroz zajedničku europsku poljoprivrednu politiku kvotama je, naime, ograničena proizvodnja samo mlijeka i šećera. No, dok za mlijeko imamo 130 tisuća tona veću kvotu od proizvodnje u RH, tri šećerane proizvode šećera i više od dobivene kvote.

Bez konkretnog odgovora

kao glavni proizvod u ukupnom poljoprivredno-prehrambenom izvozu RH šećerane sudjeluju s visokih 12 posto, a u ukupnom izvozu u EU i 30 posto. To znači da je svaki treći euro od hrvatske poljoprivrede dobiven izvozom šećera, pa Viro najavljuje da će zbog odluke ministra kojom se, drži, narušava ravnopravno tržišno natjecanje i uzrokuje izravna šteta njihovoj tvrtki, poduzeti sve potrebne pravne radnje za zaštitu svojih interesa. Jakovinina odluka, tvrdi se, otvara i dvojba o sigurnosti radnih mjesta i opstanku proizvodnje u koju su proteklih godina uložene stotine milijuna kuna. No, ministar Jakovina ni jučer nije konkretnije pojasnio svoju odluku za koju tvrdi da je pravična, donesena na temelju osmogodišnje proizvodnje šećerana te je u interesu da se svaki poslovni subjekt u RH kvalitetno širi i razvija. Smatra da Viro, s obzirom na vlasničku povezanost sa Sladoranom, mora biti zadovoljan razrezanom kvotom.

U osječkoj šećerani Jakovininu odluku jučer nisu htjeli komentirati no neslužbeno doznajemo da smatraju da je dobro izbalansirana.

Proizvodne kvote za šećer nakon ulaska RH u EU

– 125.360 tona pravo je na proizvodnju u EU. Riječ je o 67.507 t Sladorane i 57.863 t Vira, po čemu je Viru smanjena kvota za čak 12%

– 192.877 tona ukupno je hrvatsko pravo u EU što je manje za 6% od prosječne stvarne proizvodnje od 2004. do 2011. (od 199.193 tone)

– 67.507 novo je pravo te šećerane u EU

– stvarna proizvodnja osječke šećerane u RH iznosila je 58.995 tona, s udjelom od 29,6% u ukupnoj proizvodnji. (www.vecernji.hr)

Skip to content