Vinogradari iz Mađarske posjetili Viroviticu i Pitomaču

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U subotu, 18. lipnja 2011. god., Županijska gospodarska komora Virovitica organizirala je uzvratni stručni posjet za 57 vinogradara iz Mađarske.Mađarske vinogradare predvodio je Mark Gyorvary, predsjednik Mađarsko-hrvatske trgovinsko-industrijske komora i gradonačenik Szentlorinca…U subotu, 18. lipnja 2011. god., Županijska gospodarska komora Virovitica organizirala je uzvratni stručni posjet za 57 vinogradara iz Mađarske.Mađarske vinogradare predvodio je Mark Gyorvary, predsjednik Mađarsko-hrvatske trgovinsko-industrijske komora i gradonačenik Szentlorinca koji je bio domaćin članovima Grupacije vinogradarstva i voćarstva Županijske gospodarske komora Virovitica, u Szentlorincu i Pecsu, u svibnju 2011. god., koji se zahvalio domaćinima na kontinuiranoj suradnji i gostoprimstvu.

U Gradskom muzeju u Virovitici, goste su primili Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivredu, ribarstva i ruralnog razvoja, Ivan Slamić, predsjednik Županijske gospodarske komore, Milan Vanđura, tajnik Županijske gospodarske komore, Josip Novogradec, predsjednik Županijske skupštine i HOK – POK VPŽ, Ivan Sić, zamjenik gradonačelnika Virovitice i Zlatko Pleša, predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Sv. Vinko” iz Virovitice.

Posjetu i ostvarenje svega predviđenog u program, koordinirala je Andrea Poslek, visa stručna suradnica u Županijskoj gospodarskoj komori.Gosti iz Mađarske razgledali su akciju “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”, gdje su degustirali vina PP “Orahovica”.U Aršanju su, uz degustaciju domaćih vina, sa članovima Udruge vinogradara “Aršanj” iz Pitomače, razmijenili iskustva o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, a predsjednik Udruge ih je upoznao sa tradicionalnim obiteljskim i suvremenim načinom uzgoja vinove loze.

U virovitičkom vinogorju degustirali su vina Franje Dvojaka, člana Udruge vinogradara i voćara “Sv.Vinko” iz Virovitice koji im je pokazao i objasnio kompjutorizirani način proizvodnje vina, a upoznati su i s načinom ozgoja grožđa, kao i čuvanjem vina.Vinogradari su obišli i tvrtku “Jan-spider” u Pitomači, gdje im je prezentiran proizvodni program, a posjetili su i Gradski dvorac, Gradski muzej i Crkvu sv. Roka u Virovitici.

Mark Gyorvary i Milan Vanđura, predstavnici Komora, su na završetku ovog stručnog posjeta konstatirali, da je ovo doprinos razmjeni iskustava i obogaćivanju međusobnih saznanja o vinogradarstvu i vinarstvu, te jačanju međusobnog prijateljstva, što su svi sudionici oduševljeno i potvrdili.

Skip to content