VIDEO: U Virovitici održana Zimska škola informatike na kojoj su učenici uvedeni u svijet programiranja

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Društvo informatičara Virovitica, uz potporu Virovitičko-podravske županije, nastavlja sa svojim aktivnostima. Ovoga puta su pripremili dvodnevnu mBot i MIT App Inventor radionicu za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola. Cilj radionice bio je uvesti učenike u svijet programiranja, naučiti ih osnove i način logičkog razmišljanja. Siječanj je odlična prilika za ovakva događanja jer su učenici na školskim praznicima i sudjelovanjem na ovakvim radionicama mogu kvalitetno iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

Idealno mjesto za ovakvo događanje je bila odlično opremljena učionica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici. Učenike je pozdravio dekan Visoke škole Oliver Jukić, koji i sam dolazi iz informatičke struke te im ispričao koje su prednosti studiranja na virovitičkom fakultetu. Nakon radionice, učenici su imali priliku jesti u studentskom restoranu i vidjeti kako izgleda studentski život.

Podsjetimo, udruga DIV postaje zapamćena po svojim aktivnostima organiziranja natjecanja u računalnim igrama još 2003. godine. Neke od aktivnosti su slanje delegacije na natjecanje u Singapur te dovođenje najvećeg svjetskog turnira u video igrama WCG u Viroviticu. Danas udruga ima nešto drugačiju viziju, a to je približiti računalnu znanost najmlađim sugrađanima te organizirati događanja na temu informatike.

Profesori Domagoj Lisjak i Tomislav Šipek su učenicima pripremili super zanimljivu radionicu izrade mobilnih aplikacija za Google Android uređaje. Kroz intuitivno sučelje za vizualno programiranje, omogućeno je učenicima da naprave potpuno funkcionalne mobilne aplikacije koje su u realnom vremenu mogli otvoriti na svom mobitelu.

Matija Solić, programer mobilnih aplikacija i voditelj tima u Plavoj tvornici, učenicima je pokazao kako programirati osnovne funkcije edukacijskog robota. Posebna zanimljivost učenicima je bila ta što su roboti došli rastavljeni u dijelovima pa im je prvi korak bio sastavljanje robota u formu vozila. Učenici su bili posebno oduševljeni činjenicom da je robot izvršavao radnje koji su oni sami zadali, tj. isprogramirali. Reakcije učenika su bile izrazito pozitivne i svi su naglasili da bi voljeli sudjelovati na više ovakvih radionica.

Ovo je prva Zimska škola informatike na području grada Virovitice i iz udruge kažu kako je to tek početak ovakvih radionica. Od sljedeće godine aktivnosti će biti proširene i na učenike osnovnih škola, a kao edukacijski alat koristit će se i microBit pločice. (www.udrugadiv.hr, Video: Matej Sudar)

Skip to content