“Veliko je sad veselje”: Uskrsni koncert Ansambla LADO ispunio srca virovitičke publike

U župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici u četvrtak je u večernjim satima održan jedan od četiri koncerta hrvatske uskrsne turneje Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Nakon međunarodnog posjeta Rimu, LADO je svoj prvi nosač zvuka, čije pjesme izvodi na uskrsnim koncertima i za koji je dobio nagradu Porin za najbolji album folklorne glazbe, promovirao u Otočcu, a nakon Virovitice na rasporedu su još Slatina i Slavonski Brod.

Uskrsni album „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“ donosi 11 odabranih pjesama iz različitih hrvatskih krajeva – Istre, Like, Banovine, Turopolja, Slavonije i Baranje te Dalmacije i Konavala. Koncert je održan u organizaciji Grada Virovitice te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a za virovitičku publiku je bio, sudeći po ovacijama, pravi poklon za dušu. Djeca i odrasli imali su priliku uživati u crkvenom pučkom pjevanju, toliko poznatom, a opet specifičnom u izvedbi ovog ansambla koji djeluje više od 73 godine.

Pod dirigentskom palicom Jurice Petra Petrača LADO je izveo 15 poznatih pjesama: “U čast Uskrsnuloga”, “Veseli se, o Marijo”, “Uskrsnu Isus doista”, “Kraljice neba, raduj se”, “Veliko je sad veselje” i druge. Umjetnici su i ovaj put, uz raskoš glazbenog talenta, pokazali i bogatstvo hrvatskog tradicijskog ruha u kojem su nastupali.

Publika koja je ispunila crkvu, nagradila je LADO za svaku pjesmu srdačnim pljeskom. Po završetku programa vrhunske su glazbenike ovacijama izmamili na dva bisa, koji su ih ponovno oduševili.

U ime organizatora, Grada Virovitice, gradonačelnik Ivica Kirin zahvalio je franjevcima Franjevačkog samostava i crkve sv. Roka na pomoći u organizaciji koncerta, a fra Marino Kuzminski čestitao je ansamblu na posebnom nastupu i zahvalio im na čuvanju bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije, kroz “brojne talente koje imaju”.

Uz članove Ansambla koji su nastupali, koncertu je prisustvovala i ravnateljica LADA Ileana Jurin Bakotić, umjetnički voditelj Krunoslav Šokac te organizator gostovanja Ansambla Nikola Obad. (virovitica.hr, icv.hr; fotografije: M. Lovrenc)

Skip to content