Veliki interes za proizvodnju šećerne repe na području Virovitičko-podravske županije

U virovitičkoj Tvornici šećera „ Viro” u tijeku je ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2009. godinu. Od planiranih 8000 hektara do sada je već ugovorena proizvodnja na 6300 hektara…U virovitičkoj Tvornici šećera „ Viro” u tijeku je ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2009. godinu. Od planiranih 8000 hektara do sada je već ugovorena proizvodnja na 6300 hektara ili 80 posto što u šećerani ocjenjuju izuzetno uspješnim jer su ugovorene površine znatno veće nego u isto vrijeme prošle godine.

Gotovo 80 posto ugovorene proizvodnje odnosi se na obiteljska gospodarstva. Na području Virovitičko-podravske županije ove je godine pod šećernom repom bilo 2100 hektara, a u sirovinskom sektoru „Vira” predviđaju da će se 2009. godine šećerna repa uzgajati na tisuću hektara većim površinama.

Poljoprivrednici su očito prepoznali dohodovnost proizvodnje šećerne repe pa ne čudi povećan interes poljoprivrednika za ovu kulturu. Ove su godine, naime, ostvarili čistu dobit od tri do sedam tisuća kuna po hektaru čemu valja zahvaliti državnim poticajima od četiri i županijskom poticaju od tisuću kuna po hektaru. Tvornica šećera će proizvođačima plaćati i za 25 kuna veću cijenu za tonu šećera – umjesto dosadašnjih 235 dobivat će 260 kuna.

U ovogodišnjoj kampanji Viro je preradio gotovo 500.000 tona šećerne repe od koje planira proizvesti više od 60.000 tona kristalnog šećera. Virovitički šećer danas je, zbog svakodnevnih ulaganja u unapređenje proizvodnje, jedan od najkvalitetnijih u Europi. Od 2002. godine u proizvodnju je uloženo 50 milijuna eura, a do ulaska Hrvatske u Europsku uniji bit će uloženo još 20 milijuna eura. Ulaganja u šećeranu omogućiti će proizvodnju u trajanju od devet mjeseci i povećanje kapaciteta na 275.000 tona šećera godišnje.
(www.virovitica.net)

Skip to content