VEČERNJI LIST: Velebno zdanje Pejačević u Virovitici poprima novi izgled – pogledajte kako napreduju unutarnji radovi

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Velebni dvorac Pejačević u srcu Virovitice veliko je gradilište, a donedavno oronulo zdanje pretvara se u pravu slavonsku ljepoticu. Njegova obnova nazvana je, simbolično, “5 do 12 za Dvorac”. Projekt je težak 81,44 milijuna kuna, od čega je 66,6 stiglo iz europskih fondova. Radovi bi trebali biti okončani u kolovozu.

Dvorac je već “odjenut” u novu fasadu, u izvornoj boji – ružičastoj i bijeloj. Postavljena su i tri od ukupno pet drvenih mostova, koji su novost u vizuri dvorca i perivoja. Ograde mostova kreirali su studenti dizajna s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a njihove su ideje potom razrađivane u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici, piše Večernji.hr.

Na Glazbenom će se mostu pokretom aktivirati određeni tonovi pa ćemo hodanjem po njemu ujedno i svirati. Melodije se mogu mijenjati, kako ne bi postale monotone. Najnovija ideja je i da se reproduciraju zvukovi životinja, što bi bilo posebno atraktivno za djecu, pa bi se, ovisno o tome kako hodaju, čuo lavež psa, mijaukanje mačaka… – započinje Đurđica Aragović, pročelnica Ureda gradonačelnika i voditeljica projektnog tima “5 do 12 za Dvorac”.

Virovitica je nekada imala više od 30 mostova u užem gradskom središtu, nazivali su je malom Venecijom.

Rijeka Ođenica prolazila je, naime, kroz grad, no njezin je tok kasnije skrenut. Na tom tragu, vratili smo mostove u park, a kako je drvo glavna tema projekta obnove dvorca, i oni su drveni, a ne zidani, kakvi su možda nekada bili – nastavlja Aragović.

Baza je svih mostova jednaka, no razlikuju ih ograde pa je tako ona na Glazbenome mostu u obliku tipkovnice. Taj je most, inače, okrenut prema budućoj Glazbenoj školi, dok dvorac sa župnom crkvom Svetog Roka povezuje Most ljubavi.

On ima staklenu pozornicu pa će služiti za fotografiranje mladenaca, ali i turista jer će te fotografije, s dvorcem u pozadini, zaista biti za pamćenje – kaže pročelnica.

Ta pozornica u budućnosti bi mogla poslužiti i za koncerte. Most portal podsjeća na vrata i simbolično spaja staru i novu Viroviticu, a posebna je atrakcija Most zrcala. Najveći je, pak, Gimnazijski most, a jedino će on imati klupe i predstavljat će tako mjesto susreta.
Gradnju dvorca Pejačević započeo je 1800. godine Antun I., no razbolio se i umro 1802. Radove je nastavio sin Antun II., ali se i njemu ubrzo pogoršalo zdravlje. On se uspio oporaviti, no razvila se legenda među Virovitičanima koja kaže: tko god da se lati tako velikog posla, neće preživjeti. Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, u šali širi tu priču gdje god stigne i “straši” građevinske radnike. (vecernji.hr; fotografije: K. Toplak)

 

Skip to content