„Uzvraćena ljubav“ na dočeku jeseni

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Virovitici te u Područnim školama u Svetom Đurđu i Koriji astronomski početak jeseni u petak, 23. rujna 2011., obilježen je mjerenjem vremena pomoću novih analematičkih vodoravnih sunčanih satova kojima kao kazaljka služi sjena osobe koja stoji na određenom mjestu datumske skale. Pravilnom uporabom ta vrsta sunčanog sata omogućuje očitavanje zonskog srednjoeuropskog vremena kojim se služimo u svakodnevnom životu.

To je jedinstvena materijalna i obrazovna poveznica matične i područnih škola koja nadilazi granice Republike Hrvatske. Osi simetrije datumske skale točno pokazuju strane svijeta dok kompas pokazuje smjer magnetskih polova Zemlje. Duljina sjene u lokalno podne mjera je visine Sunca u odnosu na nebeski ekvator, a veličina polja pojedinog mjeseca na datumskoj skali mjera je produljenja ili skraćenja dana u odnosu na noć.

OŠ Vladimira Nazora uskoro će promovirati svoj park sunčanih satova Pet elemenata. Jezgru parka, jedinog te vrste u Hrvatskoj, činit će okomiti sunčani sat izrađen na pročelju škole 1993. kao simbol vatre, vodoravni sat kao simbol vode, ekvatorijalni sat kao simbol zemlje, a ekvatorijalni cilindrični sat kao simbol zraka. Analematički sat simbol je ljubavi, jer samo osobi koja ga poznaje i želi on uzvraća ljubav točnim vremenom.

Zlatko Kovačević

Skip to content