USUSRET ČETIRI GODINE RADA PREDŠKOLSKOG ODJELA COOR-A: Naglasak na individualnom poticanju cjelovitog razvoja djeteta

Prošle su četiri godine otkako je novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, vrijedan više od 83 milijuna kuna, otvorio svoja vrata.

Dana 17. studenog 2019. godine COOR Virovitica pokrenuo je program koji su dugo godina željeli i oni, ali i roditelji – program dječjeg vrtića. Riječ je o Posebnom programu za djecu s teškoćama u razvoju od jedne godine života do polaska u školu, koji danas pohađa 14 mališana (iz Virovitice i gravitirajućih općina) podijeljenih u 3 grupe – dvije po petero djece i jednu sa njih četvero.

Njima su na raspolaganju dvije odgojiteljice, asistentice, dva rehabilitatora, studentica rehabilitatorica, logoped i medicinska sestra. Tim je to visoko kvalificiranih obrazovanih ljudi koji brinu da je vrijeme djece koja ondje provode i do 10 sati dnevno adekvatno ispunjeno aktivnostima prilagođenim njihovim teškoćama, a sve u cilju poticanja cjelovitog razvoja svakog djeteta individualno, što je cilj kako osoblja COORA, tako i roditelja korisnika.

1699274197382 scaled

EDUCIRAN KADAR

Primarno se radi o djeci s intelektualnim teškoćama, no tu su i utjecajne, motoričke teškoće, poremećaji iz autističnog spektra, a ovisno o navedenim specifičnostima s njima radi cijeli tim stručnjaka. Svako dijete tri puta tjedno ima termin s rehabilitatorom, dva puta tjedno s logopedom, svog fizioterapeuta i senzornog pedagoga po potrebi koji uz psihologa radi i kroz Program rane intervencije.

Odgojiteljice su osposobljene za rad s djecom s teškoćama prošavši brojne edukacije sa stečenim specifičnim vještinama poput, na primjer, terapijskog hranjenja. Osim dnevnog ritma poput doručka i ručka, djetetu se prilagođavaju brojnim aktivnostima, kako grupno, tako i individualno.

S njima se radi na vještinama socijalizacije, kognitivnim i motoričkim vještinama, a svaka je aktivnost promišljena kako bi ciljano utjecala na razvoj i promjene u pozitivnom smjeru.

Svako dijete u rujnu prolazi procjenu koju radi stručno osoblje Centra, na temelju procjene njihovih sposobnosti donose se individualni planovi koji se tada komuniciraju s roditeljima, a zatim i provode kroz godinu, na kraju koje se radi evaluacija koja služi kao putokaz za danji rad.

Što se tiče vrtića koji djeluje u COOR-u, prednost je svakako dobra suradnja roditelja s osobljem jer su upravo roditelji, nakon djece, glavna karika u samome razvoju i boljitku života djeteta.

1699274197385 scaled

PARTNERSKI ODNOS S RODITELJIMA

Vrtić je koncipiran na individualnom pristupu, tako da svako dijete dobiva onu skrb i aktivnosti koje su namijenjene i potrebne upravo njemu. Roditelji se kod kuće trude raditi u sličnome smjeru.

Roditelji su generalno zadovoljni postojanjem Programa rane intervencije koji je sada i u Virovitici jer je prije toga korištenje takve usluge zahtijevalo putovanje, planiranje, ali i znatne troškove.

Važno je napomenuti da je Program rane intervencije dio COOR-a, ali on nije isključivo namijenjen korisnicima, već to pravo preko Centra za socijalnu skrb putem socijalnih usluga pripada i ostalim korisnicima  sa šireg područja, s obzirom na njihove potrebe.

Osim Programa rane intervencije u Virovitici, djeluje i onaj u Daruvaru te su to jedina dva takva programa u našoj bližoj okolini.

–  Svake godine provodimo program Rastimo zajedno plus koji provode psihologinja, logopedica i ja, a radi se o programu namijenjenom isključivo roditeljima. Oni kroz jedanaest radionica koje, osim što su edukativne prirode, zadovoljavaju i potrebe za neformalnim druženjem roditelja djece s teškoćama u razvoju kako bi si bili svojevrsna podrška, a povratne reakcije su uvijek pozitivne. Osim toga, redoviti roditeljski sastanci, individualni sastanci s roditeljima, slanje povratnih informacija, u cjelini čini da se osjećaju visoko zastupljeni, informirani, a to im je posebno drago – rekla je Jelena Puzović, rehabilitatorica COOR-a.

SVE VIŠE POLAZNIKA

Zajednički plan im je u suradnji s Dječjim vrtićem Cvrčak ostvariti neki vid integracije jer bi to djeci puno značilo na polju socijalizacije, za što se nadaju da će u budućnosti zaživjeti.

virovitica coor 2

Da se predškolski program pokazao itekako potrebnim, kaže ravnateljica Stanislava Đurčević. I nova generacija vrtićaraca, uspješno je prošla period prilagodbe te su sudjelovali u prvoj manifestaciji u vrtiću – priredbi u povodu Dana kruha.

– Naš predškolski program pokazao se iznimno potreban, što pokazuje i sve veći broj upisnih polaznika, te ćemo se u budućnosti susresti s ozbiljnim izazovom upisa novih korisnika jer su nam kapaciteti popunjeni. Također se suočavamo s izazovom pronalaženja stručnjaka potrebnih za rad u vrtiću, a taj je problem prisutan i u drugim Centrima. Ipak, vjerujem da je dosadašnji program kvalitetan i da opravdava povjerenje roditelja i djece- smatra S. Đurčević.

Napominje kako djelatnici vrtića predano rade te zajedno nabavljaju i novu didaktiku i pomagala, kako bi djeci pružili što više iskustava i novih vještina koje su im potrebne za svladavanje izazova odrastanja u kolektivu. Naglasak je i na intenzivnom i stručnom komuniciranju s roditeljima, kako bi postali aktivni partneri u odgoju svog djeteta i pritom jačali svoju roditeljsku ulogu.

U planu im je i novi ciklus radionica “Rastimo zajedno plus” pod okriljem UNICEF-a te suradnja s dječjim vrtićem Cvrčak kao i aktivno sudjelovanje u kreiranju i proslavi 30 godina COOR-a Virovitica, najavila je S. Đurčević.

(virovitica.hr, icv.hr)

Skip to content