Ušteda za grijanje preko 50 posto: Održana početna konferencija projekta „Energetska obnova OŠ Ivane Brlić – Mažuranić“

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Osnovnoj školi Ivane Brlić- Mažuranić u četvrtak, 30. studenog, održana je početna konferencija projekta Energetske obnove škole odobrenog u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Nositelj projekta je OŠ Ivane Brlić – Mažuranić, a partner je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost. U suradnji s prijaviteljem, projekt je prijavila Razvojna agencija VTA.

– Ovo je još jedan u nizu projekata koji u suradnji s našim osnivačem, Gradom Viroviticom, provodimo u cilju podizanja standarda učenika i djelatnika škole, istaknuo je prilikom predstavljanja projekta ravnatelj škole Ivica Tomljanović. Riječ je o obnovi matične školske zgrade, a projekt je započeo 2016. godine tadašnji ravnatelj Josip Strmečki.

Početnoj konferenciji nazočili su, među ostalima i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ravnateljica GDCK Virovitica Željka Grahovac…

Kroz energetsku obnovu škole smanjit će se potrošnja primarne energije te ostvariti energetske uštede. Predviđena ušteda za grijanje iznosi 52,54 posto, dok bi ušteda kod primarne energije bila 42,29 posto. Godišnja emisija CO2 bit će manja za 74 posto, a zgrada škole će prijeći iz energetskog razreda C u energetski razred B. Projekt će se provoditi do 30. rujna 2018.

U sklopu projekta će se izvršiti toplinska zaštita zidova prema vanjskom prostoru, zamijenit će se postojeća stolarija ugradnjom nove, izvršit će se toplinska zaštita stropa i poda prema negrijanom prostoru, rekonstrukcija kotlovnice i instalacija te će biti ugrađena nova rasvjetna tijela. Učenici i djelatnici škole imat će tako ugodniji boravak u svojoj školi te će im se poticati svijest o energetskoj učinkovitosti i povećavanju ušteda.

Vrijednost projekta iznosi 6.984.881,34 kune, a sufinanciranje EU je 60,29 posto, odnosno 3.922.357,49 kuna. Razliku podmiruje osnivač škole, Grad Virovitica.

Skip to content