Uspjeh Reciklažnog dvorišta u Virovitici: Građani prepoznali važnost odvojenog sakupljanja – zbrinuto 238 tona različitog otpada

Da su građani prepoznali važnost reciklažnog dvorišta za zbrinjavanje otpada iz kućanstva na jednom mjestu (papir, plastika, metal, tekstil i drugo), pokazuju podaci prema kojima je od veljače prošle godine, kada je ono otvoreno u Virovitici, do danas ondje zbrinuto čak 238 tona različitog otpada.

Uspostavom reciklažnog dvorišta smanjila se količina odloženog komunalnog otpada jer je građanima omogućeno razvrstati otpad u većoj mjeri i odlagati ga u predviđena spremnike. Ta mogućnost povećava stope recikliranja na lokalnoj, ali i na regionalnoj i nacionalnoj razini. Reciklažnim dvorištem se mogu služiti građani na području grada Virovitice i 9 okolnih naselja: Čemernica, Golo Brdo, Jasenaš, Korija, Milanovac, Podgorje, Rezovac, Rezovačke Krčevine i Sveti Đurađ. Sav otpad koji dovezu ondje mogu besplatno odložiti, odnosno zbrinuti – objašnjava Sanja Martinušić, viša stručna suradnica za graditeljstvo i promet u Upravnom odjelu za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo grada Virovitice.

reciklazno martinusic Copy

Podsjećamo, vlasnik Reciklažnog dvorišta je Grad Virovitica, vrijedno je 4,9 milijuna kuna, a infrastrukturom upravlja tvrtka Flora Vtc d.o.o., koja je davatelj usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada. Projekt je izradila Razvojna agencija VTA, a s 4,1 milijuna kuna sufinancirala ga je Europska unija iz Kohezijskog fonda. Otvoreno je 1. veljače prošle godine i omogućilo građanima da na jednom mjestu odlože čak 49 vrsta različitog otpada.

Dugoročni cilj Reciklažnog dvorišta je, podsjeća S. Martinušić, uz poticanje održivog gospodarenja otpadom i recikliranje, ujedno i smanjiti prosječne troškove sakupljanja glomaznog otpada i unaprijediti sustav gospodarenja različitim kategorijama otpada. Svaki komad odjeće, plastike, papira, limenka, staklenka, baterija, stara lutka i luster koji se pravilno odloži u predviđeni spremnik smanjuje količine otpada na odlagalištu, štiti okoliš i omogućuje novu svrhu za onaj otpad koji se može reciklirati.

reciklazno 1

SAVJESNO PONAŠANJE

Za ovako savjesno ponašanje potrebno je malo truda, a brojni građani pokazuju kako su ga usvojili. Marko Andrašević, voditelj Gradskog odlagališta Virovitica, ističe kako u radnom vremenu od 8 do 18 sati kroz Reciklažno dvorište prođe prava rijeka automobila i bicikala. Građani dovoze ne samo povratnu ambalažu (plastične boce, limenke), za koju odmah dobiju i isplatu na blagajni, već i metal, stara računala, pesticide, ulja, odjeću i obuću, folije, staklene boce, ciglu, drveni otpad i ostalo, što svoje mjesto pronađe u točno određenom spremniku.

Drago nam je što ljudi zaista razmišljaju o tome da, kada imaju veće količine otpada ili kao sada u proljeće veliko čišćenje kuće ili okućnice, znaju da je ovo mjesto na kojem mogu odložiti sve što im je višak i to potpuno besplatno. Naučili su već na kućnom pragu odvojiti papir, plastiku, elektronički otpad, otpadno željezo, folije. Dovoze i zeleni otpad, kao i opasan otpad u koji ulazi ambalaža boja i lakova, baterija i akumulatora, lijekovi, toneri – ističe M. Andrašević.

reciklazno andrasevic Copy

Procedura je jednostavna – otpad koji građani dovezu se evidentira – djelatnici će zatražiti osobnu iskaznicu, izvagati otpad i potom će on svoje mjesto naći u konkretnom spremniku. Svaki je spremnik jasno naznačen, a ako postoji sumnja pripada li otpad jednoj ili drugoj kategoriji, djelatnici Flore će građane uputiti i pomoći im točno ga zbrinuti. Ako je riječ o povratnoj ambalaži, odmah po predaji boca ili limenki građanima se novac isplaćuje na blagajni.
Reciklažno dvorište radi od 8 do 18 sati, od ponedjeljka do petka, a ako bude potrebe, uvest će se i radna subota. Podsjećam kako Gradsko odlagalište inače radi svaki dan, naši djelatnici su ovdje do 23 sata, a pod nadzorom je 24 sata dnevno – naglašava voditelj M. Adrašević.

Među onima koji redovito odvajaju otpad u kućanstvu je i naš sugovornik Franjo Mrvčić.
Budući da živim u stanu, odvajam papir i plastiku, a ovdje dovozim i ostalo, ponajviše povratnu ambalažu, što sam učinio i danas. Sviđa mi se ovaj sustav, jednostavan je, brz i olakšava nam neke stvari. Moramo se brinuti za naš okoliš, ako već ne zbog nas samih, onda barem zbog generacija koje ostavljamo iza sebe – poručio je nakon zbrinjavanja plastične ambalaže i boca. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, M. Rođak)

reciklazno 3 Copy

Skip to content