Usluga Pitajte knjižničare sada i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

Projekt  Pitajte knjižničare započeo je kao pilot projekt 2004. godine. Cilj projekta bio je istražiti mogućnosti uvođenja referentnih online usluga u narodnim knjižnicama Republike Hrvatske.1 1228119669Projekt  Pitajte knjižničare započeo je kao pilot projekt 2004. godine. Cilj projekta bio je istražiti mogućnosti uvođenja referentnih online usluga u narodnim knjižnicama Republike Hrvatske.

U pilot projektu sudjelovalo je petnaest narodnih knjižnica s dvadeset djelatnika. Nakon pozitivnih iskustava stečenih tijekom prve godine postojanja usluge, prišlo se edukaciji novih djelatnika i proširenju usluge, a plan je da se do kraja 2008. sve narodne knjižnice uključe u pružanju online referentnih usluga.

Knjižnice uključene u projekt osiguravaju najmanje jednog diplomiranog knjižničara koji će dio radnog vremena raditi kao online informator te se na mrežnim stranicama knjižnice, uključene u projekt, osiguravaju dvije vrste usluga, informacijske i komunikacijske, u kojima knjižničari, informacijski specijalisti, pomažu korisnicima u bržem dolaženju do vrijednih i provjerenih izvora informacija na internetu te su posredništvo između korisnika i izvora informacija.

Knjižničari preko web obrasca, a u roku 48 sati, pružaju pomoć u pronalaženju relevantnih odgovora na postavljena korisnička pitanja.

Tako su djelatnice virovitičke knjižnice, Danijela Crnčić, dipl. knjižničarka i Mirjana Kotromanoivić, dipl. knjižničarka sudjelovale na edukaciji za ovaj projekt i priključile se ostalim kolegama u pružanju ove posebne online usluge.

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica je prateći razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije uvela novu uslugu  u kojoj, ne samo svojim stvarnim korisnicima nego i svima onima koji imaju pristup internetu pomaže u pronalaženju i selekciji informacijskih izvora.

Silvija Perić/vt.info

Skip to content