USKORO KREĆE OPREMANJE DVORCA PEJAČEVIĆ: Potpisani ugovori vrijedni 7,8 milijuna kuna

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin potpisao je u utorak, 26. veljače ugovore s isporučiteljima opreme i izrađivačima multimedijalnih aplikacija za opremanje Dvorca Pejačević, čime završavaju zadnje velike nabave projekta “5 do 12 za Dvorac”.

Grad je proveo 6 postupaka javne nabave za opremanje Dvorca i to
otvoreni postupak u tri grupe za muzeografsko opremanje, multimediju i opremanje čuvaonica muzeja te tri za grafičku produkciju, grafički dizajn i opremanje namještajem.

Tvrtka Javorović iz Virovitice bit će zadužena za opremanje namještajem, a Primat – RD iz Hrvatskog Leskovca za muzeografsko opremanje te za opremanje čuvaonica muzeja. Za multimediju, odnosno programiranje i opremu, ugovor je potpisan s Audio video Consultingom iz Lučkog, za grafičku produkciju s Grafitima Becker te za grafički dizajn s Bilić – Miler studijem iz Zagreba.

Ugovor je potpisan i s tvrtkom Krear iz Zagreba koja će kao projektant opremanja vršiti projektantski nadzor nad radom svih ugovorenih izvršitelja na opremanju Dvorca.

Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, pročelnica Ureda gradonačelnika i voditeljica projekta obnove dvorca i parka Đurđa Aragović, ravnateljica Razvojne agencije VTA koja je pisala projekt, Tihana Harmund te ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Gradonačelnik Kirin naglasio je kako se nada uspješnom radu svih sudionika projekta.

Ukupna vrijednost današnjeg ugovaranja iznosi 7.845.000 kuna, što znatno premašuje prvotno odobrena sredstva unutar projekta od 3,5 milijuna kuna, jer od ovog koraka mnogo ovisi ostvarenje pokazatelja projekta, to jest porast turističkih rezultata budućeg muzejskog postava Drveno doba, kao i Grada Virovitice. Ovo je projekt koji mijenja sliku grada, projekt zahvaljujući kojem će se razviti novi turistički proizvod te će se na atraktivan i inovativan način prezentirati kulturna i povijesna baština i stoga nam je iznimno bitna kvaliteta sadržaja, rekao je gradonačelnik Kirin ujedno najavivši i još nekoliko projekata vezanih za Dvorac i Park.

Osim opremanja, imamo još nekoliko projekata vezanih uz Dvorac i Park, a to je osvjetljavanje drvenih mostova, navodnjavanje parka, kao i videonadzor. Dvorac Pejačević i gradski park bit će turistički impuls za naš grad. Mi smo danas u pregovorima i s investitorima koji su zainteresirani za izgradnju smještajnih kapaciteta u Virovitici, a ovaj projekt, koji će prezentirati kulturnu i povijesnu baštinu Grada Virovitice, Virovitičko-podravske županije, ali i ovog dijela Hrvatske, zasigurno će nas ubrzati u tim aktivnostima, naglasio je gradonačelnik Kirin.

Novoobnovljeni Dvorac bit će opremljen suvremenom muzejskom opremom, uz audiovizualne, taktilne, didaktičke i olfaktivne sadržaje te će posjetitelji moći interaktivno otkrivati povijest, uz vid, sluh, njuh, dodir te pomoć audiovodiča.

U Muzeju će biti 15 soba stalnog postava, a osnovna tema će biti drvo. Svaka od 15 soba imat će svoju priču, odnosno temu pa će tako posjetitelji moći zaviriti u „ženski svijet“, prisjetiti se tradicijskih obrta, obići sobu posvećenu Bernardu Bernardiju… Tu će se nalaziti i dvorana za razna događanja i aktivnosti, prostorije za privremene izložbe, za privremeni program, turističko-informativni centar, suvenirnica, prostorije za edukativne programe… A ako će sve izgledati, možete pogledati OVDJE (virovitica.hr; fotografije: Martina Bašić)

Skip to content