Useljenje u E-incubator već čeka 15 poduzetnika početnika

e incubatorSuradnja između Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice nije bila ovako dobra kao što je danas što je rezultiralo radom i realizacijom mnogobrojnih projekata od kojih svakako treba izdvojiti E-incubator, projekt Virovitičko-podravske županije za koji je Grad Virovitica darovao zemljište. Prema pisanju internetskog portala www.poslovni.hr, useljenje u E-incubator u Virovitici već čeka 15 poduzetnika početnika. Tekst članka vam donosimo u cijelosti, a original teksta možete vidjeti ovdje.

Prema projektnim planovima završetak gradnje sedam milijuna kuna vrijednog poduzetničkog inkubatora u Virovitici očekuje se u studenom 2013. godine. U njemu bi svoje urede trebalo pronaći petnaest poduzetnika čiji start up projekti imaju potencijala za popravljanje gospodarske slike Virovitičko-podravske županije.”Budući da su svi službeni pokazatelji stupnja razvijenosti ukazivali na to da je indeks razvijenosti  poduzetničke aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji znatno ispod državnog prosjeka, bilo je potrebno nešto poduzeti kako bi se takvo stanje promijenilo. Jedna od mogućih mjera za postizanje gospodarskog napretka je i osnivanje poduzetničkih inkubatora. U Hrvatskoj je osnovano 27 inkubatora s prosječno osam stanara, a u Virovitičko-podravskoj županiji do sada nije osnovan niti jedan poduzetnički inkubator, iako su bila nastojanja da se i ranije osnuje. U tu svrhu odlučilo se osnovati poduzetnički inkubator koji bi uvelike doprinio razvoju te u konačnici poboljšao poduzetničku aktivnost, kao nositelja gospodarskog razvoja ove regije”, kaže projektni menadžer Igor Andrović. Ovaj projekt koji nosi ime “E-incubator sa i bez zidova” ukupno je vrijedan 960.215 eura ili nešto više od sedam milijuna kuna. Od toga, bespovratna sredstva Europske unije iz fonda IPA predstavljaju 719.777 eura, dok će Virovitičko-podravska županija izdvojiti 221.137 eura, a VIDRA (Agencija za regionalni razvoj VPŽ) 19.300 eura. Na pitanje postoje li već zainteresirani kandidati za useljenje u urede E-incubatora, Andrović odgovara: “Možemo reći da za sada postoji velika zainteresiranost potencijalnih poduzetnika početnika za useljenje u inkubator, a u narednom razdoblju mislimo aktivno promovirati naš poduzetnički inkubator u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, i po srednjim školama u cijeloj Virovitičko – podravskoj županiji.”

Objašnjava kako poduzetnički inkubator mora postati sustav koji će dio nezaposlenih prema određenim kriterijima pretvarati u poduzetnike, a oni poduzetnici koji prežive razdoblje inkubacije od tri ili pet godina i nakon izlaska iz inkubatora budu financijski samoodrživi i neovisni, svjedočit će o kvaliteti rada uprave inkubatora i pomoći koju im je inkubator pružio. “U početnom razdoblju poduzetnicima početnicima nedostaju sredstva, znanje i iskustvo koje u značajnom dijelu može nadomjestiti poduzetnički inkubator jer biti u poduzetničkom inkubatoru za poduzetnike početnike ne znači samo dobiti prostor pod određenim povoljnim uvjetima već i ostalu stručnu pomoć poput usluge marketinga, menadžmenta, knjigovodstvenog servisa i ostalo. O tome govore i aktivnosti koje će se odraditi kroz projekt, od gradnje inkubatora u kojem će biti 15 potpuno opremljenih prostora za njegove stanare, konferencijska dvorana koja će poduzetnicima služiti za prezentacije svojih proizvoda ili usluga do online seminara koji će se održavati i za one poduzetnike koji nisu stanari inkubatora, pa zato tu i jest naziv projekta “Poduzetnički inkubator sa i bez zidova” jer će njegove usluge moći koristiti i poduzetnici početnici iz cijele županije a koji nisu u inkubatoru”, kaže nam Andrović. Europska unija ima strogu praksu provjeravanja kako se ulaže svaka dodijeljena kuna, pa se i za ovaj projekt Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) šalju mjesečna i kvartalna izvješća na koja se dobivaju komentari. Kako nam odgovara Andrović, do sada su im sva izvješća bila i odobrena. (www.poslovni.hr)

Skip to content