Upoznajte „virovitičke letače slavonske ravni“: Oni bespilotnim letjelicama krstare nad poljima i usjevima tražeći bolest

Na njihovoj službenoj internetskoj stranici, www.abc-consulting.hr, između ostalog stoji, kako su imali 220 letova, uz 180 sati letenja. Snimili su 35.000 hektara i pritom su slomili 6 krila. Oni ne voze Boeing 737, oni barataju manjim letjelicama, ali ipak lete. Petorica ih je u timu, Marko, Goran, Pavao, Nikola i Ivan i oni su „virovitički letači slavonske ravni“, a i oni su na Viroexpu.

Među brojnim izlagačima koji se predstavljaju na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede je i virovitička tvrtka ABC Consulting iz Virovitice koja je postala poznata po bespilotnim letjelicama koje mogu detektirati bolesti na usjevima ili nasadima. Tako u velikoj mjeri mogu olakšati poljoprivrednicima kako bi se spriječilo širenje raznih bolesti jer preventivnom se može učiniti mnogo.

Bespilotne letjelice opremljene su najsuvremenijom opremom za snimanje usjeva. Riječ je o novoj tehnologiji čiji će daljnji razvoj doprinijeti učinkovitijem planiranju agrotehnike i to osnovnim informacijama o stanju usjeva, pojavi bolesti i štetnika, zakorovljenosti, sadržaju vode u tlu.

Podsjetimo, ABC Consulting je prije nešto manje od dvije godine, kada je cijelom državom harala opasna bolest vinove loze, upravo bespilotnim letjelicama tražio rješenje za spas vinograda. Cilj je bio detektirati žuticu vinove loze iz zraka tako da se obuhvati svaki zaraženi trs. Tako se omogućuje svakom poljoprivredniku da otkloni samo bolesne trsove, a ne cijeli vinograd.

Inače, ABC Consulting bavi se savjetovanjem tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na različitim područjima poslovanja u poljoprivredi davanjem tehnološko-tehničkih savjeta, ali preporuka za poboljšanje proizvodnih procesa. Također vrše usluge edukacije poljoprivrednih proizvođača te izrade priručnika i tehnoloških smjernica za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. (www.virovitica.hr, www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Skip to content