UMIROVLJENICI I NEZAPOSLENI Kristijan Sabo: Lani su građani iskoristili oko 35.000 kuna olakšica vezanih uz komunalnu naknadu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Grad Virovitica omogućio je redovno oslobođenje plaćanja komunalne naknade svim nezaposlenima, socijalno ugroženim građanima te umirovljenicima čija mjesečna primanja po osobi u staračkom domaćinstvu ne prelaze 1900 kuna.

Riječ je o pomoći osjetljivim skupinama stanovnika, o kojima je detaljnije na sjednici Gradskog vijeća jučer (srijeda) govorio Kristijan Sabo, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo, analizirajući zahtjeve za prošlu godinu.

Građani su prošle godine olakšicu vezanu uz stambeni prostor iskoristili u iznosu od 34.838,70 kuna – rekao je Sabo te objasnio uvjete dobivanja olakšica.

Kada govorimo o nezaposlenima, oslobođenje od plaćanja komunalne naknade mogu ostvariti oni koji imaju prebivalište na području grada Virovitice i koji nemaju drugi prihod. Što se tiče socijalno ugroženih građana, oni trebaju biti korisnici pomoći za uzdržavanje – rekao je.

Vezano uz staračka domaćinstva, objasnio je Sabo, misli se na ono u kojem je bar jedan supružnik stariji od 65 godina, a ukupni mjesečni prihodi im, dakle, za obje mirovine i ostalo, nisu viši od 3.800 kuna. Upravo je taj iznos često zbunjujući faktor za umirovljenike, kaže Sabo, pa mnogi misle da nemaju pravo na olakšicu ako oba umirovljenika primaju mirovinu.

VRIJEDI I ZA SAMCE

Slično je i sa samcima – i oni, ako su stariji od 65 godina, mogu ostvariti pravo na olakšicu. Uvjet je samo da im ukupan mjesečni prihod nije veći od 1900 kuna.

Sve informacije građani mogu dobiti u našem Odjelu, ako imaju pitanja vezana uz olakšice – pozvao je pročelnik zainteresirane.

Sabo je, govoreći o fizičkim osobama, podsjetio da olakšice nudi i tvrtka Flora, za građane starije od 65 godina, koji mogu ostvariti popust od 10 posto na cijenu odvoza komunalnog otpada. Popust od 50 posto ostvaruju socijalno ugroženi građani i oni koji imaju objekt u kojem nitko ne živi.

Socijalno ugroženi građani ostvaruju pravo i na oslobođenje plaćanja vode, no takvih zahtjeva u 2020. godini nije bilo – ističe K. Sabo. (www.icv.hr, mlo)

Skip to content