”Udomiteljstvo je – uzmi ili ostavi”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Udruga udomitelja Virovitičko-podravske županije i Udruga udomitelja djece Grada virovitice u suradnji sa Udrugom udomitelja Sisačko-moslavačke županije ”Život”, Virovitičko-podravskom županijom, Gradom i Centrom za socijalnu skrb Virovitica organizirala je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici projekciju tridesetominutnog dokumentarnog filma ”Udomiteljstvo je – uzmi ili ostavi”.Udruga udomitelja Virovitičko-podravske županije i Udruga udomitelja djece Grada virovitice u suradnji sa Udrugom udomitelja Sisačko-moslavačke županije ”Život”, Virovitičko-podravskom županijom, Gradom i Centrom za socijalnu skrb Virovitica organizirala je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici projekciju tridesetominutnog dokumentarnog filma ”Udomiteljstvo je – uzmi ili ostavi”.
Inicijativu za snimanje ovog filma pokrenula je prije dvije godine Udruga udomitelja ”Život”, želeći što realnije prikazati život štićenika i iskustava udomitelja, te tako senzibilizirati javnost na potrebe djece ili starijih koje su njihovi najbliži napustili ili su nesposobni o njima brinuti.
Filmom su obuhvaćene četiri obitelji koje govore o dobrim i lošim stranama udomiteljstva, a dio štićenika svjedoči i o potresnim životnim sudbinama. Starije osobe koje su napustila njihova djeca govore kako im ne nedostaje njihov dom koliko nekadašnji život, a djeca koju su zanemarili roditelji nastoje u nametnutim im okolnostima postati što bolji ljudi.
Govori i o udomiteljima kao ljudima koji relativno mala sredstva kojima uglavnom tek pokrivaju osnovne potrebe svojih štićenika,a ne rijetko moraju u određenoj mjeri zapostaviti i svoju obitelj kako bi pružili svu ljubav i skrb svojim štićenicima.
Nakon prikazivanja filma održana je i rasprava na ovu temu u kojoj su sudjelovali gotovo svi sudionici ovog događaja, a posebno je istaknuta činjenica da Virovitičko-podravska županija financira udomiteljstvo do 25-te godine starosti štićenika iako je Zakonom predviđeno financiranje samo do 18-te godine starosti.
Prikazivanju ovog doista iznimnog dokumentarnog filma nazočio je i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Skip to content