Učenici katoličke gimnazije iz Virovitice posjetili Bruxelles

Učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Filip Gregurec iz 2. i Mihael Elijaš iz 3. razreda te maturanti Marin Kutnjak i Elizabeta Pinter sudjelovali su na putovanju u Bruxelles 10. i 11. prosinca zajedno s učenicima njihove sestrinske škole iz Požege.

Posjetili su Europski parlament, gdje je održano predavanje o institucijama Europske unije, njihovim djelatnostima, sastavu, sjednicama i ulozi u okviru Europske unije. S razvojem i radom Europske unije, posebno Europskoga parlamenta, upoznala ih je zaposlenica iz Slovenije Urška Dolinšek, a o svojim aktivnostima i zaduženjima govorili su hrvatski zastupnici u Europskome parlamentu Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica i Marijana Petir, članovi Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati). Iako Hrvatska ima samo 11 zastupnika u Parlamentu koji broji 751 zastupnika, oni ipak imaju važnu ulogu u promicanju interesa Hrvatske.

Učenici su posjetili i dvoranu za plenarne sjednice Europskoga parlamenta, kao i muzej Europskoga parlamenta Parlamentarium. Šetnjom po Europskoj četvrti, gdje su obišli važne institucionalne zgrade, okončan je posjet Europskomu parlamentu. U večernjim satima posjetili su centar grada, te u noćnome ugođaju promatrali velebne građevine i sajmove, a posebno su ih očarale igre svjetlosti i boja božićnih ukrasa razasutih po cijelome gradu.

Drugi dan autobusima i brzim metroom došli su do veličanstvene bazilike Svetoga Srca, a u posljepodnevnim satima prošli su Grand Placeom i vidjeli Gradsku vijećnicu, Muzej grada Bruxellesa i druge znamenitosti.

Nakon ugodnog putovanja i druženja sa suputnicima učenici su se vratili svojim kućama ispunjeni novim iskustvima, uspomenama i prijateljstvima.

(www.icv.hr,

Skip to content