U župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića u Taborištu u pogon su puštena elektrificirana zvona

U župnu crkvu svetog Leopolda Mandića u Taborištu od petka, 20. listopada, vjernike na svete obrede pozivaju elektrificirana zvona s crkvenog tornja.

Pet crkvenih zvona različitih tonova stiglo je iz Njemačke, a najveće teži više od tone. Radovi na njihovu postavljanju na toranj visok 25 metara započeli su u srpnju, nakon postavljanja metalne i drvene konstrukcije. Župa je radove obavljala u suradnji sa župljanima Taborišta koji uvijek dragovoljno pomažu, a u pomoć su bili pristigli i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Virovitica te privatni obrtnici.

– Do ove godine imali smo samo snimku, a u svibnju su nabavljena prava zvona. Zvona su podignuta na toranj i do danas se zvonilo ručno pomoću konopa, dok je sada postavljena elektrifikacija, rekao je župnik Ivica Šoh.

Elektrifikacija zvona realizirana je također zahvaljujući doprinosu župljana te sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, a izvela ju je “Elektrika Rašić” iz Slavonskog Broda.

Crkva u Taborištu sagrađena je prije osam godina, a Župa je osnovana 2003. godine kada su iz virovitičke Župe sv. Roka izdvojena naselja Rezovac, Rezovačke Krčevine i Čemernica te okupljene u Župu sv. Leopolda Mandića koja danas broji oko 4500 vjernika.

Skip to content