U župi sv. Roka u Virovitici sve je spremno za ovonedjeljni prvi cjelodnevni Križni put

1604378_1413911075523019_1965862758_nU župi sv. Roka u Virovitici sve je spremno za ovonedjeljni prvi cjelodnevni Križni put pod geslom “Gospodin moj i Bog moj!”. Meteorolozi za prvi travanjski vikend najavljuju vedro, sunčano i toplo vrijeme, pa organizatori virovitički franjevci imaju “slatke brige”. Naime, mobitel i telefon inicijatora Križnog puta fra Mateja Ećimovića gotovo se užario od brojnih poziva zainteresiranih za cjelodnevni Križni put, kojim će se obići četrnaest postaja u sve tri virovitičke župe.

 

Koliko se, do zaključenja Virovitičkog lista, prijavilo vjernika za Križni put? upitali smo fra Mateja Ećimovića.

 

– Dobro ste rekli. Zainteresiranost je iznad onoga što smo očekivali. Do prošle nedjelje prijavilo se 300 sudionika samo sa područja župe sv. Roka. Ovaj zadnji tjedan koji prethodi križnom putu se svakodnevno prijavi oko tridesetak vjernika koji žele poći na križni put. Ono što saznajemo je da je još veliki broj ljudi koji će poći na križni put ali će se priključiti povorci iz svoje ulice ili mjesta. Do kraja radnog tjedna očekujemo da će ukupni broj premašiti više od petstotinjak ljudi.

 

Pored domaćina u Križnom putu sudjelovati će i brojni gosti – vjernici iz drugih župa Lijepe naše?

 

– Prijave još nisu završene, one se zaključuju u subotu navečer. Za sada su nam gosti dvije zajednice mladih iz Zagreba koji dolaze u subotu te će prespavati u Virovitici. Prijavila se također i zajednica mladih iz Virja koji dolaze svojim autobusom. Također imamo prijava mladih obitelji iz Zagrebačke biskupije, a svoje su djetinjstvo i mladost proveli u našem gradu. Ovaj tjedan ćemo sve podobnije saznati kada završe prijave.

 

Sve počinje u subotnje predvečerje bdijenjem u župnoj crkvi sv. Roka, a nastavlja se već u rano nedjeljno jutro?

 

– Kao priprava za križni put, u subotu navečer u 18:30 sati biti će sveta misa a zatim se nastavlja u 19:30 sa bdijenjem mladih uz pjesmu i molitvu pred križem. Na bdijenje koje će trajati otprilike do 21:30, pozvani su svi vjernici našega grada u zajedništvu sa ostalim sudionicima križnog puta.

 

U organizaciji Križnog puta pridružili su se brojni Virovitičani , ponudivši smještaj za goste, ali i svu pomoć u organizaciji?

– Naravno. Bez pomoći mnogih vjernika ovo sve ne bi bilo moguće ostvariti. Obitelji koje su otvorile vrata svojeg doma za mlade koji nisu iz Virovitice, mnogi pojedinci koji su poklonili svoje vrijeme u organizaciji, pjevači i zborovi, vjeroučitelji u srednjim školama koji su animirali učenike, Franjevački svjetovni red koji nas u cijelom ovom događaju prate svojom molitvom, mnoge domaćice koje pripremaju na pojedinim postajama križnog puta okrijepu, pojedine gradske pekare koje su donirale svoje proizvode, PU Virovitica koja će nas pratiti cestovnim dionicama grada i naselja, i još mnogi ostali koji su se uključili svojim zalaganjem. Od srca im svima hvala. (www.icv.hr;

Skip to content