U VPŽ s radom počelo sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji: Ove godine kreću i radovi na Centru za podršku, osnaživanje i savjetovanje

U Virovitičko-podravskoj županiji s radom je počelo sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. U skloništu, na tajnoj lokaciji, moguće je ostvariti stručnu psihološku pomoć, podršku i smještaj za šest osoba (žena i djece). Smještaj se može ostvariti dogovorom putem SOS telefona: 033/721-500, posredstvom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili djelatnika/ca policije.

Virovitičko-podravska županija je unajmila privatnu zgradu i u nju uložila oko 100.000,00 kn vlastitih sredstva da bi ju prilagodila traženim uvjetima. Sredstva za rad „sigurne kuće“ – privremenog rješenja, osigurana su tako da je VPŽ zaključila s jedinicama lokalne samouprave s područja Županije, Sporazum o sufinanciranju rada Skloništa za smještaj osoba žrtava obiteljskog nasilja čiji je kapacitet – šest osoba. Učešće Županije u Sporazumu je 200.000,00 kn, općina i gradova ukupno 380.000,00 kuna.

Temeljem Sporazuma, Grad Virovitica od ove godine sufinancira rad skloništa u iznosu od 40.000,00 kuna.

Kad su ovakvi projekti u pitanju, spremni smo i voljni angažirati se i ponuditi sve raspoložive resurse. Grad Virovitica njegov će rad podupirat će rad Skloništa financijski na godišnjoj bazi i pružiti vjetar u leđa ovoj zaista važnoj inicijativi. Drago mi je da su to prepoznali i ostali gradovi i općine naše županije te ćemo zajedničkim snagama priskrbiti pomoć i zaštitu najugroženijim pripadnicima našega društva, poručio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Inače, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uz nazočnost predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, kao i ministra pravosuđa i uprave, Ivana Malenice, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović i virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt „Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje“, vrijedan 10.015.896,23 kuna. Riječ je o „sigurnoj kući“, odnosno skloništu za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Virovitičko-podravska županija, osigurava smještaj za žene i djecu žrtve nasilja i žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Na žalost, ovaj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije – naglasio je župan Igor Andrović.

Kroz projekt će se obaviti rekonstrukcija i opremanje skloništa, zaposlit će se tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja. Pritom će se nabaviti vozilo za potrebe skloništa, radionice i edukacije za stručnjake i korisnike, te odraditi obavještavanje i osvještavanje javnosti o prevenciji nasilja u obitelji. (vpz.hr, virovitica.hr; Fotografija: Ilustracija)

Skip to content