U virovitičkom prigradskom naselju Milanovac otkriveno Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U nazočnosti Josipa Đakića, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Republike Hrvatske, Darka Bešteka, izaslanika ministra obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, gradonačelnika Grada Virovitica Ivice Kirina te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata…U nazočnosti Josipa Đakića, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Republike Hrvatske, Darka Bešteka, izaslanika ministra obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, gradonačelnika Grada Virovitica Ivice Kirina te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnika policije i drugih uvaženih gostiju u virovitičkom prigradskom naselju Milanovac održana je prigodna svečanost povodom otkrivanja spomen obilježja hrvatskim braniteljima te u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije.

U ime domaćina i inicijatora izgradnje spomen obilježja nazočnima se je prvi obratio predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata-ogranak Sokol Milanovac Zvonko Kožnjak koji je uz pozdrav prisutnima posebno zahvalio svima koji su uložili bilo kakav napor da bi došlo do završetka izrade ovog spomen obilježja.
Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja – dragovoljaca domovinskog rata, Zvonko Milas između ostalog istakao je hrabrost i odlučnost svih koji su u tim vremenima stali na branik domovine i suprotstavili se mnogostruko jačem neprijatelju.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin naglasio je između ostalog da postoje dva razloga za izradu ovog spomen obilježja, kao prvo kako bi se upozorilo na sve strahote koje rat može proizvesti, ali i kako budući naraštaji nikada ne bi zaboravili sve hrabre ljude koji su im osigurali da danas žive u miru i slobodi. Na kraju se je obratio i onima koji su bili protiv izgradnje spomen obilježja podsjetivši ih da je u Milanovcu izgrađena crkva, obnovljena škola i izgrađene i uređene mnoge ceste, pa je bilo vrijeme prisjetiti se i onih koji su nam to sve omogućili i bez kojih danas toga ne bi bilo.

Župan Tomislav Tolušić istaknuo je da je ovaj događaj centralni događaj proslave Dana Virovitičko-podravske županije uz obećanje da će generacije koje su u to vrijeme bile još premlade da i same sudjeluju u tim briljantnim pobjedama učiniti sve da nikada ne padne sjena na sve što su tada ovi hrabri ljudi učinili za našu Hrvatsku.
Savjetnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, Darko Beštek pozdravio je sve nazočne u ime ministra Tomislava Ivića i između ostalog posebno naglasio da je upravo oslobođenje Jasenaša bila prva oslobodilačka akcija na području Republike Hrvatske, te da samim tim otkrivanje ovog spomenika ima posebnu vrijednost.

Na kraju se je nazočnima obratio i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić koji je u svom govoru stavio naglasak na slobodu kao vrijednosti koja nema svoju cijenu.
– Plan neprijatelja bio je da se iz pravca Jasenaša napadnu prvo Milanovac i Rezovac, a nakon toga i Virovitica i u konačnici se probiti do rijeke Drave, i da tada nije bilo svih nas koji smo se gotovo goloruki tome usprotivili to bi se i ostvarilo. I zato te dane ne smijemo nikada zaboraviti, a osobito ljude koji su u tome položili svoje živote i prolili svoju krv.
Na kraju svog govora Josip Đakić posebno se je zahvalio svima koji su sudjelovali u tim briljantnim i napose hrabrim operacijama oslobađanja tog područja od neprijatelja. Nakon blagoslova koji je predvodio župnik Župe bl. Alojzija Stepinca iz Milanovca Ivica Šoh, na novom spomen obilježju položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Skip to content