U virovitičkom Gradskom muzeju otvorena izložba Mirka Ilića

Hrvatsko muzejsko društvo sa više od 70 hrvatskih muzeja i ove je godine organiziralo kulturnu manifestaciju ”Noć muzeja”. Tako je i naš Muzej u subotu bio otvoren svojim posjetiteljima od 18 do 01 sat, ulaz je bio slobodan, a svi popratni materijali dijelili su se besplatno.
1 1233519272Hrvatsko muzejsko društvo sa više od 70 hrvatskih muzeja i ove je godine organiziralo kulturnu manifestaciju ”Noć muzeja”. Tako je i naš Muzej u subotu bio otvoren svojim posjetiteljima od 18 do 01 sat, ulaz je bio slobodan, a svi popratni materijali dijelili su se besplatno.

Ove godine posjetioci su mogli pogledati prvorazrednu izložbu Mirka Ilića ”Strip/ilustracija/multimedija 1975.-2008.” koja će svim posjetiocima biti otvorena sve do 03. travnja 2009. godine. Izložba obuhvaća razdoblje djelovanja ovog poznatog grafičkog dizajnera i ilustratora koji je u Zagrebu završio Školu primijenjenih umjetnosti, a od 1986. godine živi i radi u New Yorku. No to što je u Zagrebu završio samo Školu za primijenjenu umjetnost nije mu prepreka da predaje dizajn i ilustraciju postdiplomcima na Cooper Union i School of Visual Arts u New Yorku Ovaj projekt sačinjava sve segmente autorove bogate karijere, a što se odnosi na stripove i ilustracije, plakate za mnoge kazališne predstave, omotnice ploča, ali i oblikovanje vizaulnog identiteta i filmskih špica, kao i naslovnice Danasa, Timea i New York Timesa.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i autor izložbe i nagrađivane monografije Dejan Kršić, a sam Mirko Ilić u svom kratkom obraćanju rekao je: ”Idem tamo gdje me pozovu, a u Viroviticu me pozvala ravnateljica muzeja Mihaela Kulej. To što je „Noć muzeja” pomaknut za jedan dan ne radi se o mom ego-tripu već želja da post diplomci kojima predajem u New Yorku ne ostanu bez nastave čime vraćam dug svom školovanju u Zagrebu i svojoj razrednici koja je u školi bila svaki dan samo za mene. Prvi put sam u Virovitici, došao sam izravno s aerodroma i osjećam se odlično – vani izgleda kao u bajci, a izložba je u dvorcu, što je također kao u bajci”.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je istakao da mu je pripala velika čast otvoriti izložbu jednog ovako iznimnog čovjeka uz nadu da će mladi danas uspjeti dostići bar jedan dio Mirkove razine, te najavio da će Dvorac Pejačević u skoroj budućnosti postati stjecište svih kulturnih zbivanja u gradu.

Izložbi su nazočili i saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić, te brojni građani kao i mnogi mladi koji su iskoristili priliku da se u ove nešto kasnije sate umjesto u zadimljenim kafićima nađu na jednom ovako iznimnom događaju.
Samu izložbu na kraju ove izuzetne noći dodatno je upotpunio i koncert poznatog riječkog glazbenika Damira Urbana.

Skip to content