U virovitičkoj OŠ “Vladimir Nazor” upisi u prvi razred krajem kolovoza: U klupe će prvi put sjesti 61 prvašić

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Zbog pandemije koronavirusa, koja je mnoge stvari od ožujka do svibnja stavila “na čekanje”, ove godine kasne i upisi djece u prvi razred osnovne škole.

Sanjica Samac, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora, kaže kako su, nakon što je povjerenstvo završilo svoj dio posla, još uvijek u tijeku sistematski pregledi djece.

– Upise ćemo provesti nakon 20. kolovoza, odnosno nakon godišnjih odmora. Roditelji će ponovno dobiti pozive na kojima će pisati kada se trebaju javiti u školu. Ne znamo kakva će tada biti epidemiološka situacija, no nadamo se da će biti povoljna i da će i djeca i roditelji moći doći na upis u školu. Ako se pak situacija promijeni, naći ćemo neko drugo rješenje za upise – kaže S. Samac, istaknuvši kako mora pohvaliti djelatnike, roditelje i djecu kako su se snašli za vrijeme pandemije i prve nastave na daljinu, a zatim i prilikom povratka učenika razredne nastave u školske klupe do kraja školske godine.

ZA BORAVAK ZAINTERESIRANO 20 UČENIKA

U novoj školskoj godini u klupe bi trebao sjesti 61 učenik u tri razredna odjela u matičnoj školi. U Podgorju će u školu krenuti 14 učenika, u Područnu školu u Svetom Đurđu sedam prvašića, a u Koriji njih pet.

– To je dobar broj koji upisujemo već godinama – ocjenjuje ravnateljica S. Samac.

Od jeseni roditelji će moći koristiti i uslugu produženog boravka u školi, koju je do sada koristilo dvadesetak učenika. Uz prvašiće, kojih je bilo najviše, bilo je i učenika sve do četvrtog razreda.

– Broj je varirao tijekom godine, odnosno ovisno kako su se roditelji snalazili. Pokazalo se to dobrim. Učenici su tijekom produženog boravka napravili zadaću, odmorili se, igrali i imali puno popratnih aktivnosti. Kao i u vrtiću, u produženom boravku dobili su više obroka i bili na sigurnom. Za sada imamo oko 20 prijavljene djece koja bi u novoj školskoj godini koristila taj program. Ostalo je slobodno još desetak mjesta, pa pozivamo sve roditelje koji žele da im djeca budu u produženom boravku da se jave do početka rujna, kako bismo organizirali program za sve. Ako bude više djece, prednost će imati najmlađi, pa tek onda stariji – poručuje S. Samac.

TJELESNI U DVORANI, NE VIŠE U PODRUMSKIM PROSTORIJAMA

Novom školskom godinom učenici će dobiti i bolje uvjete za provođenje nastave tjelesnog odgoja. Nova, moderna trodijelna sportska dvorana koja je tek nedavno otvorena omogućuje da u njoj u isto vrijeme tjelesni može imati više razreda, bez “gužvanja”, za razliku od podrumskih prostorija u kojima je bilo nemoguće igrati nogomet, rukomet, košarku…

– Dvorana se pod nastavom može podijeliti na tri dijela, tako da neovisno jedan o drugome tri razreda mogu istovremeno imati svoj sat tjelesnog. Za potrebe nove dvorane čekamo odobrenje nadležnog ministarstva za suglasnost za zaposlenje novih djelatnika, od kotlovničara, domara, voditelja dvorane te pet spremačica, koliko je potrebno s obzirom na taj veliki prostor od 2800 četvornih metara – ističe S. Samac.

Dok se ne odobri zaposlenje kadra, dvorana se neće moći koristiti, objašnjava ravnateljica, unatoč velikom broju zainteresiranih klubova koji bi i tijekom ljeta željeli ondje trenirati. Nije ni čudo – dvorana uz grijanje i hlađenje ima i automatsko otvaranje prozora, spuštanje sjenila, malu trim dvoranu, spuštene koševe, tribine mogu primiti 700 gledatelja…

– Razumijemo interes sportaša i drugih zainteresiranih, ali dok putem potrebnog kadra ne osiguramo sve uvjete, molimo za razumijevanje. Posebno jer se nalazimo u vremenu epidemije, kada je više no ikad važno održati maksimalnu zaštitu svih korisnika dvorane putem higijenskih mjera, osobito kada će je, uz naše učenike, koristiti i klubovi koji nisu vezani uz školu. I najmanji propust u ovoj situaciji može biti izvor velikog problema, a koji neće nikome koristiti – napominje S. Samac.

(www.icv.hr, mlo, foto: arhiva)

Skip to content