U virovitičkoj Gradskoj knjižnici predstavljen Zbornik radova „Virovitica u Domovinskom ratu“

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Državni arhiv iz Virovitice organizirao je jučer, 27. travnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljanje zbornika „Virovitica u Domovinskom ratu“. Inače, virovitički Državni arhiv bio je glavni organizator domaćeg znanstvenog stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Virovitica u Domovinskom ratu“ koji je održan u listopadu 2016. godine i ovaj Zbornik sadrži radove koji su na skupu izlagani. O zborniku su tom prilikom, uz ravnateljicu Državnog arhiva u Virovitici Dijanu Cenger, govorili ravnatelj instituta društvenih znanosti iz Osijeka Miljenko Brekalo, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice Davor Špoljarić i Janja Sekula Gibaš, viša arhivistica u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata. Predstavljanju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac istaknuvši kako će Grad Virovitica uvijek pružati podršku ovakvim događanjima koja promiču istinu o Domovinskom ratu.
Ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici istaknula je kako je ovaj Zbornik važan jer je riječ o prvom kritičkom izdanju koje sadrži kategorizirane znanstvene radove.

Do sada smo imali objavljivano samo memoarsko gradivo, a sada imamo i znanstvene radove o Virovitici u Domovinskom ratu. U budućnosti bi, po mom mišljenju, trebalo obraditi i posljedice koje je Domovinski rat ostavio na grad i Virovitičane, rekla je Dijana Cenger.

U Zborniku su obrađene brojne teme koje su obilježile virovitičke ratne godine između ostalog: Jasenaš – prvo oslobođeno naselje u Republici Hrvatskoj, Bitka za granicu – oslobađanje vojnih objekata na području Virovitice od 15.-17. rujna 1991., Sudjelovanje pripadnika Policijske stanice Virovitica u Domovinskom ratu, Ratni put 127. brigade HV Virovitica od njezinog osnutka do Sarajevskog primirja, Osnivanje i ratni put 81. gardijske bojne HV Virovitica, , lokalna organizacija HDZ-a – prva linija obrane od srpske agresije – slučaj „Virovitička skupina“, Uloga Medicinskog centra Virovitica i ratnog saniteta 127. brigade HV-a i tijekom Domovinskog rata, Stradanja hrvatskih branitelja virovitičkog kraja u Domovinskom ratu, Virovitičko ratno novinarstvo, Vanjskopolitički odjek bombardiranja virovitičkog susjednog grada Barcsa 27. listopada 1991. godine, Sigurnost javnog reda i mira. Ono što se posebno može izdvojiti je potvrda da je Jasenaš – prvo oslobođeno naselje u Republici Hrvatskoj koje nakon oslobođenja više nikada nije palo u ruke agresora i samim tim i prva uspješno izvedena oslobodilačka akcija.

Ovaj Zbornik po prvi puta na znanstvenoj razini raspravlja o Domovinskom ratu na virovitičkom području, a riječ je o području koje je bilo vrlo značajno u istom. Odavde je krenulo organizirano naoružavanje, a ovdje se nalazi i prvo oslobođeno naselje u RH, naglasio je, između ostalog, ravnatelj instituta društvenih znanosti iz Osijeka Miljenko Brekalo. (virovitica.hr, icv.hr, foto: Martina Bašić)

Skip to content