U Virovitici započeli radovi na prvoj hrvatskoj sunčanoj elektrani okretnog tipa

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Unatoč neizvjesnoj budućnosti tržišta solarnih sustava u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II poslovna suradnja tvrtki BRANA d.o.o. iz Virovitice i D.M.S. d.o.o. iz Lukača.urodila je početkom radova na prvoj hrvatskoj sunačanoj elektrani okretnog tipa „Brana I“ snage 30 kW. Elektrana je proizvedena u Virovitici i 90 posto dijelova je hrvatski proizvod, a jedan ovakav sustav godišnje proizvodi 54 kW/h te je kao takav osobito zanimljiv za upotrebu u poljoprivredi i drugim granama za dovod el. energije na izolirana mjesta. Naime radi se o dvoosovnom okretnom solarnom sustavu koji koristi svoj program kako bi precizno pratio sunce od jutra do večeri i na taj način proizvodi do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje, te jednostavan montažni oblik građenja.

Kako je rečeno na svečanosti početka radova ova investicija čija vrijednost iznosi 600.000,00 kroz 14 godina ostvaruje prinos od 2.000.000,00 kuna i radi se, može se reći o oglednom primjerku, koji je tek je prvi korak prema izgradnji tvornice koja bi trebala zapošljavati 20 ljudi i proizvoditi 100-150 trackera.

Otvorenju su između ostalih nazočili gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić koji je uz punu potporu investitorima između ostalog ustvrdio da će se na žalost investitori morati okrenuti vanjskim tržištu koje prepoznaje vrijednost ovog proizvoda jer je promjena tarifnog sustava u Republici Hrvatskoj ovu investiciju učinila upitnom.

Skip to content