U Virovitici uskoro počinje gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu

Tog 21. rujna prošle godine, u Belom Manastiru, u sklopu održavanja sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, potpisali su ugovor za Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici te izgradnju multifunkcionalne hale Viroexpa.

Hala Viroexpa je završena, a uskoro kreće gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, koji će „svjetla dana“ ugledati za 15 mjeseci. Za oba projekta zemljište je osigurao Grad Virovitica.

Naime, župan Igor Andrović i Goran Bardić, direktor tvrtke Gradba iz Brezika, potpisali su ugovor o gradnji Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, ukupne vrijednosti 20.908.966,56 kuna i koji će se nalaziti u Poduzetničkoj zoni III.

Ovo je najznačajniji razvojni projekt Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost mu je 40 milijuna kuna, sama izgradnja je polovica od tog iznosa, ostatak je oprema, no vrijednost ovog projekta je daleko veća. On nudi razvoj poljoprivrede i stočarstva, prvenstveno Virovitičko-podravske županije, ali i kontinentalne Hrvatske. S ovim projektom smo krenuli još 2013. godine, prijavljivali smo ga na EU fondove, no on je svoju realizaciju doživio sada i na tome posebno zahvaljujem Vladi RH i potpredsjedniku Vlade RH i ministru Tomislavu Tolušiću na potpori ovom projektu. Očekujemo da radovi počnu 22. srpnja ove godine – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Izgradnja i razvoj Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, poboljšat će razvoj mljekarskog sektora s područja Virovitičko-podravske županije, ali i cijele kontinentalne Hrvatske.

Zbog niza problema s kojima se susreću proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda na području Virovitičko-podravske županije, ali i kontinentalne Hrvatske, pokazala se potreba za formiranjem potporne institucije koja bi razvijala nove metode proizvodnje i kvalitetnije proizvode koji bi mogli konkurirati u sektoru mljekarstva. Kroz takvu vrstu potpore omogućit će se malim i srednjim poduzetnicima da kvalitetnije nastupaju i pregovaraju na tržištu prodaje s otkupljivačima mlijeka u vezi otkupne cijene mlijeka, zajednički nastupaju na tržištu nabave odnosno zajednički nabavljaju repromaterijal po povoljnijim cijenama te istovremeno promoviraju sektor mljekarstva ove regije kao zdravi izvor prirodnih sastojaka. U ovom projektu imamo punu potporu naših mljekara, a i ovo sve što se radi, radi se zbog njih – kazao je prilikom potpisa ugovora župan Igor Andrović.

Potpisivanju ugovora, uz župana Igora Androvića, između ostalim, nazočili su, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Bojan Mijok, zamjenica ravnateljice VIDRA-e Natalija Jakšić, te Igor Bardić također direktor u tvrtki Gradba d.o.o.

Prijavitelj je Virovitičko-podravska županija, a partner na projektu je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Projektni prijedlog je prijavljen u sklopu ograničenog javnog poziva za dostavu prijedloga razvojnih projekata koji će se u stopostotnom iznosu financirati u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede.
Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu gradit će se u Virovitici u Poduzetničkoj zoni III. te će se njime uspostaviti potrebna istraživačka infrastruktura i time stvoriti preduvjet da se u suradnji sa znanstvenom zajednicom i stručnim institucijama omogući razvoj i prijenos znanja i vještina usmjerenih na jačanje kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti u sektoru mljekarstva.

Na dva kata i 15.000 četvorna metra nudit će se usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba; usluga probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora; usluge laboratorijskih istraživanja kao i usluge edukacije i stručnog treninga obrtnika i poljoprivrednih gospodarstvenika. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content