U Virovitici svečano otvoren Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri: Korisnicima na raspolaganju brojne usluge

Grad Virovitica postao je jedan od 16 gradova u RH koji se može pohvaliti Centrom za informiranje i savjetovanje u karijeri, odnosno središnjim mjestom za pružanje pristupačnih, otvorenih i prepoznatljivih usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja svim zainteresiranim skupinama građana, a koji nisu tradicionalni korisnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kao glavni cilj CISOK-a postavljeno je unapređenje osobnih potencijala korisnika za cjeloživotni razvoj karijere, a u istom je moguće dobiti savjete vezane uz traženje i stvaranje profesionalnih prilika te uz unapređenje tehnika traženja posla.

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano je 20 milijuna kuna za otvaranje centara na području RH, a usluge se koriste na individualnom pristupu svakog korisnika. Važno je reći kako su one besplatne i pomoću alata koje koristi HZZ možemo doista pomoći osobama da podignu svoje kompetencije i lakše izađu na tržište rada. Kroz projekt ćemo podići i aplikativnu podršku te digitalizirati naše procese i ponuditi što je moguće više edukativnih materijala kako bi mogli obuhvatiti cjelokupnu populaciju u RH. Interes je velik, što govore i posjeti na našoj web stranici koju je pregledalo preko 450 tisuća osoba, a samo u prošloj godini proveli smo preko 50 tisuća individualnih usluga. Imamo također preko 400 sporazuma sklopljenih s osnovnim školama, srednjoškolskim centrima i učilištima, te smatram kako ćemo kroz tu platformu sigurno dospjeti do većeg broja korisnika– rekao je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

Kako su istaknuli iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Virovitica, korisnicima CISOK-a na raspolaganju će biti usluge individualnog i grupnog informiranja i profesionalnog savjetovanja te raznovrsne radionice, predavanja i prezentacije u svrhu unapređenja osobnih potencijala za cjeloživotni razvoj karijere.

CISOK u Virovitici namijenjen je svim stanovnicima Virovitičko-podravske županije kojima ćemo kroz razne usluge pomagati u izgradnji karijere. To će ujedno biti koordinacijsko mjesto za sve oblike neformalnih obrazovanja koja se nude, a sam HZZ ima tendenciju da se sve više bavi osposobljavanjima zaposlenih i nezaposlenih osoba. Možemo reći kako je njihov broj podjednak, što se zainteresiranosti za osposobljavanje tiče, a čak mogu istaknuti kako ima i poveći broj zaposlenih koji se javljaju za unapređenje i razvoj svoje karijere – rekao je Hrvoje Belobrk, ravnatelj HZZ Područnog ureda Virovitica.

Otvaranje CISOK-a u Virovitici pozdravio je i gradonačelnik Ivica Kirin.

Na području Virovitičko-podravske županije u proteklih nekoliko godina isplaćeno je 200 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta, a istome će doprinijeti i CISK koji će omogućiti prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenima kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Centar je također važan i za mlade koji se na jednom mjestu mogu raspitati o svom daljnjem školovanju, odnosno koji mogu dobiti informacije o trenutnim potrebama na tržištu. Problem kvalificirane radne snage, kako u gradu, tako i u županiji je dosta velik problem, stoga moramo uputiti poruku mladima kako je rad, bio on fizički ili intelektualan, jedino sredstvo koje može osigurati egzistenciju – istaknuo je između ostalog gradonačelnik Ivica Kirin.
Dodatne informacije o uslugama i aktivnostima CISOK-a mogu se pronaći na CISOK portalu za razvoj karijere, a radno vrijeme Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri u Virovitici, koji se nalazi na adresi Ferde Rusana 6, bit će svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 sati.

Dodajmo kako su, uz spomenute, otvaranju CISOK-a u Virovitici prisustvovali – ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, predstavnici Veleučilišta u Virovitici, ravnateljice i ravnatelji obrazovnih ustanova, predstavnici županijskih i gradskih ustanova, tvrtki i udruga, te predstavnice i predstavnici područnih ureda i službi HZZ-a. (www.icv.hr, mra, CISOK, gov.hr)

Skip to content