U Virovitici se održava strip festival FraMaFu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Gradskom muzeju Virovitica, župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić, otvorio je trodnevni Strip festival „FraMaFu Virovitica ’09. Izuzev toga, u Gradskom muzeju u kojem se okupio zavidan broj ljubitelja stripa, među kojima je bio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, a u organizaciji Strip kluba 85, predstavljen je novi broj strip fanzina „Gavran“ o čemu je govorio Davor Šunk.U Gradskom muzeju Virovitica, župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić, otvorio je trodnevni Strip festival „FraMaFu Virovitica ’09. Izuzev toga, u Gradskom muzeju u kojem se okupio zavidan broj ljubitelja stripa, među kojima je bio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, a u organizaciji Strip kluba 85, predstavljen je novi broj strip fanzina „Gavran“ o čemu je govorio Davor Šunk.

Osim toga, župan Tomislav Tolušić, uručio je nagradu „FraMaFru“ (dodjeljuje se osobi koja je u proteklom razdoblju najviše pridonijela promociji i napretku strip kulture) Igoru Kordeju. Igor Kordej rođen je 1957. godine u Zagrebu. Živio u Francuskoj, Danskoj i Kanadi. Od početka osamdesetih objavljuje stripove i ilustracije (osim u Hrvatskoj i na području ex- Jugoslavije) u frankofonskim zemljama, skandinavskim zemljama, Španjolskoj, Engleskoj, Njemačkoj, SAD i zemljama Latinske Amerike.

Originali njegovih ilustracija i stripova nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama po cijelom svijetu, od Washington Library of Kongress, do Ureda Georgea Lucasa. Dobitnik je brojnih nagrada za ilustraciju i strip u zemlji i inozemstvu, objavljivan na desetak svjetskih jezika, a 2006. temeljem strip-serijala «SMOKE» nominiran je za dvije prestižne nagrade za najboljeg strip-crtača: nagradu Eisner (SAD) i nagradu Kurtzman (Kanada). Naručitelji: Dark Horse Comics, DC Comics, IDW Publishing, Marvel Comics i dr. Odnedavno (ponovno) živi i radi u Zagrebu.

Na svečanosti u Gradskom muzeju Virovitica u povodu Strip festival „FraMaFu Virovitica ’09, čiju je organizaciju financijski pripomogla, između ostalih i Virovitičko-podravska županija, prisustvovao je i Ivica Bednjanec, jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena.

S obzirom na veličinu, širinu, kontinuitet i raznolikost njegova opusa, možda nisu pretjerane ocjene da je Ivica Bednjanec sve svoje stripove realizirao prema vlastitim scenarijima. Bednjančeva velika produktivnost i insistiranje na komunikativnosti i lakoj čitljivosti priskrbili su mu epitet “pučkog zabavljača” i autora za djecu.

Autor je poznatih stripova – Osmoškolci, Genij i Lastan, Nježni robijaš, Nježni sport, Kiko, Iverka, Durica, Barun Trenk… Po završetku svečanosti otvaranja Strip festivala, after party je uslijedio u Caffe baru i galeriji Boom gdje je postavljena izložba starih brojeva „Gavrana“, dok u zabavnom dijelu programa nastupio Boško Petrović Trio. Festival se nastavlja sutra (subota), a završiti će u nedjelju.

Skip to content