U Virovitici predstavljena akcija „Mir i dobro“: MUP upozorava na opasnosti nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike

Predstavnici Policijske postaje Virovitica prezentirali su u ponedjeljak, 17. prosinca u Gradskoj upravi akciju „Mir i dobro“ koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a Grad Virovitica je partner u istoj.

Uz gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina i predstavnike Policijske postaje Virovitica na čelu s načelnikom Davorom Solićem, predstavljanju akcije nazočili su i zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac.

Akcija u sklopu koje MUP upozorava na opasnosti nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike provodi se od 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja.
Ovom prilikom želimo zamoliti roditelje da budu uzor svojoj djeci te pozivamo na odgovorno ponašanje kada su u pitanju pirotehnička sredstva, rekao je načelnik Policijske postaje Virovitica Davor Solić.

IMG 3050 1

Na predstavljanju ovogodišnje akcije upozoreno je kako djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti niti pirotehniku prve kategorije. Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, novčana kazna je od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Pirotehnička sredstva prve kategorije mogu koristiti djeca starija od 14 godina, a pirotehnička sredstva druge i treće kategorije osobe starije od 18 godina.

Pozivam sve građane Virovitice, a osobito roditelje na oprez kada su u pitanju pirotehnička sredstva. Razgovarajte sa svojom djecom i objasnite im da pucanje nije način izražavanja veselja. Osim toga, pucnjava uznemiruje i naše kućne ljubimce i moramo biti svjesni da oni nisu igračke, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin istaknuvši kako je zadovoljan jer se proteklih godina pucnjava za vrijeme blagdana znatno smanjila.

Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca 2018. do 1. siječnja 2019. godine, a upotrebljavati od 27. prosinca ove godine do 1. siječnja 2019. Fizička osoba koja upotrebljava pirotehnička sredstva druge i treće kategorije izvan dozvoljenog vremenskog perioda, kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna.

Partneri Policijske postaje Virovitica u ovoj akciji su, uz Grad Viroviticu i općine Suhopolje, Lukač, Gradina i Špišić Bukovica. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)

MUP Mir i dobro plakat

 

Skip to content