U Virovitici predstavljena akcija „Mir i dobro“: MUP upozorava na opasnosti nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Predstavnici Policijske postaje Virovitica prezentirali su u ponedjeljak, 17. prosinca u Gradskoj upravi akciju „Mir i dobro“ koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a Grad Virovitica je partner u istoj.

Uz gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina i predstavnike Policijske postaje Virovitica na čelu s načelnikom Davorom Solićem, predstavljanju akcije nazočili su i zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac.

Akcija u sklopu koje MUP upozorava na opasnosti nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike provodi se od 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja.
Ovom prilikom želimo zamoliti roditelje da budu uzor svojoj djeci te pozivamo na odgovorno ponašanje kada su u pitanju pirotehnička sredstva, rekao je načelnik Policijske postaje Virovitica Davor Solić.

Na predstavljanju ovogodišnje akcije upozoreno je kako djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti niti pirotehniku prve kategorije. Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, novčana kazna je od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Pirotehnička sredstva prve kategorije mogu koristiti djeca starija od 14 godina, a pirotehnička sredstva druge i treće kategorije osobe starije od 18 godina.

Pozivam sve građane Virovitice, a osobito roditelje na oprez kada su u pitanju pirotehnička sredstva. Razgovarajte sa svojom djecom i objasnite im da pucanje nije način izražavanja veselja. Osim toga, pucnjava uznemiruje i naše kućne ljubimce i moramo biti svjesni da oni nisu igračke, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin istaknuvši kako je zadovoljan jer se proteklih godina pucnjava za vrijeme blagdana znatno smanjila.

Pirotehnička sredstva druge i treće kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca 2018. do 1. siječnja 2019. godine, a upotrebljavati od 27. prosinca ove godine do 1. siječnja 2019. Fizička osoba koja upotrebljava pirotehnička sredstva druge i treće kategorije izvan dozvoljenog vremenskog perioda, kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna.

Partneri Policijske postaje Virovitica u ovoj akciji su, uz Grad Viroviticu i općine Suhopolje, Lukač, Gradina i Špišić Bukovica. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)

 

Skip to content