U Virovitici počela akcija dragovoljnog vraćanja nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

Na području cijele Policijske uprave Virovitičko-podravske u narednih 10 dana počevši od danas, 19. listopada, organizira se akcija dragovoljnog vraćanja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koju provodi Policijska uprava, u suradnji s ZUIČ HVIDRA VPŽ te regonalnom i lokalnom samoupravom. U ovoj akciji poznatoj pod nazivom „Manje oružja manje tragedija“ kakvu naša Policijska uprava provodi već duži niz godina, potiče se građane da predaju oružje ili minsko-eksplozivna sredstva.

20201019 103836

Na štandu u Virovitici koji je postavljen ispred Knjižnice i čitaonice uz policijske djelatnike na čelu s načelnikom PU VPŽ Sinišom Kneževićem te predsjednikom HVIDRA-e Virovitica Mirkom Poljancem, zatekli smo i župana VPŽ Igora Androvića te gradonačelnika Ivicu Kirina koji su svesrdno podržali ovu hvalevrijednu akciju i još jednom pozvali građane da se istoj odazovu u što većem broju.

– Ovakva i slične akcije održavaju se upravo iz tog razloga da građani mogu vratiti oružje ili eksplozivna sredstva bez ikakvih posljedica i sankcija. Svjedoci smo nemilih događaja uzrokovanih oružjem, a ono najgore u svemu je da to oružje mogu zloupotrijebiti ne samo vlasnici nego i članovi obitelji, odnosno njihova djeca – upozorio je Ivica Kirin koji je zahvalio policajcima i braniteljima, ali i predsjedniku HVIDRA-e RH saborskom zastupniku Josipu Đakiću te ministru MUP-a Davoru Božinoviću što iniciraju ovakve i slične akcije na dobrobit svih naših građana.

20201019 103734

– Svjedoci smo nedavnom nemilom događaju u Zagrebu koji nas je podsjetio na opasnost nelegalnog držanja i korištenja oružja – napomenuo je tom prigodom župan Igor Andrović koji je zahvalio svima onima koji sudjeluju u akciji, ali i onima koji će se na nju odazvati.

– Zahvaljujem svima koji su shvatili da ova i slične akcije imaju za cilj upravo probuditi svijest svih onih koji imaju oružje da to oružje vrate bez ikakvih sankcija. Veseli me činjenica da se akcija vraćanja nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava kontinuirano održava duže vrijeme, a i ova današnja akcija upravo ima za cilj podsjetiti na značaj vraćanja oružja te činjenice da će što većim odazivom građana, tog oružja biti sve više u policiji, a sve manje u kućama ili stanovima – zaključio je župan Andrović.

1 3

Predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac, zajedno sa svojim kolegama braniteljima rado je prihvatio poziv na ovu akciju.

– Smatram da branitelji ne trebaju posjedovati bilo kakvo naoružanje u svojim kućama i stanovima jer mu tamo nije mjesto, a vidimo i sami kakve strašne posljedice mogu nastati zbog toga. Napominjem da ukoliko oružje bude bilo potrebno hrvatskim braniteljima u obrani suvereniteta RH, isto će na vrijeme dobiti tako da o tome ne moraju brinuti. Stoga i ovom prigodom pozivam sve građane koji imaju oružje da ga vrate bez sankcija i uz anonimnost te radi sprječavanja tragedije, ali i problema koji mogu nastati u slučaju da policija naknadno pronađe nelegalno oružje u nečijoj kući ili stanu – upozorio je Mirko Poljanac.

– Ovu akciju policija provodi već duži niz godina, a do sad imamo lijepe rezultate po tom pitanju – napomenuo je načelnik PU VPŽ Siniša Knežević koji je dosadašnjim akcijama u VPŽ dodijelio „čistu peticu“.

20201019 103620

– Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da su se građani redovno i u velikom broju odazivali na ovakve akcije i da je policija na taj način prikupila veću količinu nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Još jednom ću podsjetiti da se ista sredstva mogu svaki dan predati u Policijske postaje ili Policijsku upravu ili da se sve to može riješiti dojavom usmeno ili preko telefona. U slučaju da se radi o minsko-eksplozivnom sredstvu treba se dojaviti o tome, a ne pod svaku cijenu to donositi jer može doći do eksplozije.

Na žalost još uvijek ima dosta odbačenih eksplozivnih sredstava po kanalima, šumama ili oranicama, tako da i ovom prigodom skrećem pozornost na oprez, te da ako tako nešto i uočite, ne dirate i odmah obavijestite policiju na telefonski broj 192 ili usmeno. Također vas pozivamo da se idućih deset dana odazovete na akciju u Orahovici, Slatini i Pitomači gdje ćete moći dobiti i prigodne edukativne materijale o tome kako predati nelegalno oružje i kakvu to oružje može napraviti tragediju zbog nelegalnog držanja u kućama – pozvao je sve građane na odaziv načelnik PU VPŽ Siniša Knežević.

(www.icv.hr, bs, virovitica.hr)

 

Skip to content