U Virovitici otvoren Finin IT razvojni centar: Već zaposlili 5 radnika, a u planu imaju nova zapošljavanja

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Financijska agencija danas (utorak) je svečano otvorila i predstavila informatički razvojni centar u svojoj poslovnici u Virovitici.

Ovaj Finin IT razvojni centar četvrti je takav otvoren Hrvatskoj, nakon Splita, Zaboka i Osijeka, a u planu je otvaranje i u Čakovcu. Namijenjen je razvoju IT usluga, što podrazumijeva čitav ciklus razvoja softvera, počevši od poslova analize, dizajna, programiranja te testiranja.

Riječ je o Fininoj zaokruženoj organizacijskoj cjelini koja se bavi izradom i podrškom IT usluga za ciljane korisnike, a centre otvaraju uz suradnju s lokalnom zajednicom i pripadajućim fakultetom, učilištem ili školom koji obrazuju IT stručnjake. Upravo je u ožujku ove godine Fina potpisala sporazum o suradnji s virovitičkom Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici, čime su postavljeni preduvjeti za dodjelu stipendija i zapošljavanje studenata.

U novouređenim prostorima u Virovitici, Fina je već zaposlila 5 radnika, a u planu je daljnje zapošljavanje iskusnih IT stručnjaka, Fininih stipendista s Visoke škole i studenata koji će se u Fininom razvojnom centru moći zaposliti preko student servisa.

Financijska agencija je prije svega tehnološka tvrtka koja u svom sastavu ima vrlo snažan razvojni IT tim, s 280 zaposlenika. Fina je jedan od četiri nositelja digitalizacije države i upravo na tim poslovima gradimo svoju budućnost te nam je IT kadar itekako potreban. Surađujemo s Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici, kako bismo pokazali studentima koji se ovdje školuju da imaju gdje raditi, da ih čeka buduće radno mjesto te da ovdje mogu obaviti svoju praksu, napisati diplomski rad i sudjelovati u svim projektima koje Fina radi – rekao je predsjednik Uprave Financijske agencije Dražen Čović.

Ova suradnja između virovitičke Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije te Financijske agencije, samo je dio Fininog ulaganja u virovitičko-podravsko područje, koje je, kako je naglašeno, prepoznato kao još jedan rasadnik IT stručnjaka.

Zadovoljstvo otvaranjem Fininog IT razvojnog centra izrazio je i Oliver Jukić, dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici.

Naši studenti su ovime sigurno profitirali kroz stipendije koje su vrlo izdašne za hrvatske prilike, neki stipendisti već rade, dok su drugi u procesu školovanja. Ove sezone očekujemo raspisivanje novih stipendija. Ovo je jedna jako dobra priča gdje student praktički završetkom studija, konkretno u ovom slučaju studija računarstva, već idući dan dolazi na svoje radno mjesto i počinje raditi. Ono što je bitno počinje raditi na tehnološki atraktivnom i zahtjevnom poslu. Radi za plaću koja je veća od hrvatskog prosjeka i ovo možda ne izgleda tako na prvi pogled ali je jedna vrlo dobra demografska mjera – rekao je dekan Visoke škole Oliver Jukić.

Podršku pokretanju IT razvojnog centra Virovitica od samog su početka dali Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija.

Danas je ovo jedan od pokazatelja da i Virovitica prati prave trendove i zahtjeve tržišta. Drago mi je zbog naših mladih sugrađana jer na ovaj način dižemo kvalitetu života i potičemo mlade da ostanu ovdje. Pohvalio bi Finu kako je brzo reagirala i realizirala ovaj projekt. Od potpisivanja sporazuma je prošlo malo više od pola godine, a ovaj centar je već na nogama i u njemu radi pet mladih ljudi – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Zadovoljan realizacijom projekta je i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Ova suradnja je pokazatelj koliko je Visoka škola multiplikator razvoja, ne samo obrazovanja studenata, nego vuče i druge projekte za sobom. Kao Županija puno ulažemo u obrazovanje, trudimo se maksimalno opremiti osnovne škole, pogotovo s informatičkom opremom, idemo i korak dalje pa smo otvorili i centre izvrsnosti u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica i Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina. Visoka škola učenicima omogućuje studiranje računarstvo i elektrotehniku, a sada im ova suradnja s Finom omogućuje da se uključe u realni sektor i zaista napreduju u našoj sredini – rekao je župan Andrović. (www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak; K. Toplak)

Skip to content