U Virovitici otkriveno Spomen obilježje poginulim policajcima PU virovitičko-podravske u Domovinskom ratu

Na prigodnoj svečanosti, ispred sjedišta Policijske uprave virovitičko-podravske, na Trgu Josipa bana Jelačića u Virovitici, ministar unutarnjih poslova RH, Tomislav Karamarko, otkrio je Spomen obilježje poginulim policajcima Policijske uprave virovitičko-podravske u Domovinskom ratu. Svečanosti su uz roditelje i obitelji poginulih…1 1313831216Na prigodnoj svečanosti, ispred sjedišta Policijske uprave virovitičko-podravske, na Trgu Josipa bana Jelačića u Virovitici, ministar unutarnjih poslova RH, Tomislav Karamarko, otkrio je Spomen obilježje poginulim policajcima Policijske uprave virovitičko-podravske u Domovinskom ratu.

Svečanosti su uz roditelje i obitelji poginulih, između ostalih, nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, njegov zamjenik Zdravko Dijaković, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin,… Na Spomen obilježju, čiji je autor Krunoslav Kovač, na troslojnom kaljenom staklu, nalazi se logotip MUP-a i imena 21 hrabrog policajca Policijske uprave virovitičko-podravske, poginulih u Domovinskom ratu, odnosno imena: Damir Babuk, Željko Begović, Zvonko Čubelić, Ivica Filković, Damir Hornung, Slavko Jagarinac, Pero Juriša, Ivica Jurlina, Franjo Jusup, Mirko Klepač, Dražen Knapić, Duško Košorog, Dubravko Lukačević, Goran Magdić, Stjepan Mlakar, Željko Pemper, Josip Potočnik, Ivan Rončević, Damir Salopek, Darko Strugar i Davor Jusufović (nestali djelatnik MUP-a).

Riječi pozdrava, nazočnim roditeljima i članovima obitelji poginulih policajaca, te ostalim nazočnim uzvanicima i gostima, uputio je načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske županije Andrej Hegediš, koji je u svom govoru istaknuo da se spomen obilježje otkriva: “u čast i trajno sjećanje na naše poginule policajce koji su za Domovinu Hrvatsku položili svoje živote. Nezavisnu i suverenu državu dugujemo njima i njima sličnima i dug prema njima nikada neće biti izbrisan. U ovih 20 godina koliko je prošlo od tada nažalost ima i onih koji su okrenuli leda njihovoj žrtvi i našoj borbi, koji su izdali našu Domovinu. Korupcija i gospodarski kriminal su oslabili ovu državu iznutra u umanjili žrtve date za nju. I opet hrvatska policija predvodi borbu, i ovaj put za opstanak, samo za opstanak pravedne i poštene domovine. I opet hrvatski policajac neće pokleknuti niti će se predati. Najsvetija načela policajca su, kako u Domovinskom ratu bila tako su i danas, ljubav prema domovini, poštenje i pravednost. Takvu su domovinu sanjali i naši poginuli kolege. Nikada ne smijemo izdati ta načela kao što nikada ne smijemo zaboraviti kako smo i uz koje je žrtve stvorili.”

Nazočnim roditeljima i uzvanicima riječi pozdrava uputio je i ministar Karamarko koji istaknuo kako se danas na ovom mjestu istodobno s tugom, ali i s velikim ponosom i zahvalnošću prisjećamo 20 poginulih policajaca i jednog nestalog, branitelja i domoljuba, hrabrih hrvatskih policajaca iz PU virovitičko-podravske, koji su svoje živote položili na Oltar Domovine, braneći teritorijalnu cjelovitost, svaki pedalj Lijepe Naše tih ranih, ali ponosnih 90-ih godina kad se stvarala mlada hrvatska država.
“Na ratištima diljem Domovine, izgubili su oni ono najvrednije što su tada imali – svoje mlade živote. Stoga danas štujemo njihovu žrtvu i odajemo im zahvalnost i poštovanje ispred ovog Spomen-obilježja podignutog njima u čast. Neka nam upravo ono bude podsjetnik i opomena da ih nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – istaknuo je ministar Karamarko.

Nakon održanog govora ministar unutarnjih poslova otkrio je Spomen obilježje, gdje su zatim roditelji zapalili svijeće. S riječima blagoslova i riječima utjehe roditeljima i članovima obitelji obratio se potom fra Marko Malović, gvardijan Župe sv. Roka iz Virovitice. (www.mup.hr)

2 1314027787

Skip to content