U Virovitici održano predavanje o životu i radu novinara Franje Martina Fuisa (Fra Ma Fu)

U sklopu Fra Ma Fu festivala, festivala reportaža i reportera 2015. posvećenom novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća u Kazalištu Virovitica održano je predavanje o njegovom životu i radu. Na predavanju kojem su uz brojne novinare i ugledne Virovitičane između ostalog nazočili i saborski zastupnik Josip Đakić i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin o životu i radu ovog iznimnog novinara govorili su dr.sc. Vinko Brešić, filolog i književni povjesničar, profesor novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu “Franjo Fuis kao naš suvremenik”; Ivan Zelenbrz, predsjednik Matice hrvatske Virovitica na temu “Franjo Fuis i Virovitica” i Mladen Pavković, novinar i publicist na temu “Fra Ma Fu – majstor reportaže”).
Osim već znanih činjenica da se radi o Virovitičaninu, prvom hrvatskom novinaru istraživaču, fotoreporteru i scenaristu stripova Andrije Maurovića koji je pod pseudonimom Fra-Ma-Fu u tridesetim godinama prošlog stoljeća proslavio kao novinar koji je na novinske stranice donosio zbilju ekonomske krize i života skitnica predavanja su donijela i niz novih detalja o ovom iznimnom čovjeku. Od toga da je bio prvi profesionalni pilot koji je predvidio da će svijet XX. vijeka sve manje biti svijet teksta, a sve više slike preko toga da je slušao i zapisivao mikeški govor do toga da su mu prvu spomen ploču u Zagrebu podignuli branitelji uz želju da se ponovno rodi neki novi Fra Ma Fu da napiše što se danas događa tzv. „malim ljudima“.
Zahvalu na odličnoj organizaciji uputili su i glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva, inače rođeni Virovitičanin, Vladimir Lulić koji je sa suzama u očima ustvrdio da Franjo Martin Fius nije zaboravljen kao što ni Virovitica više nije prašnjava i zaostala kakvom ju je doživljavao Fuis o čemu je svjedočio i promidžbeni film „Virovitica trijem Slavonije“.
Djelo Franje Martina Fuisa nazočnima su približili i glumci Kazališta Virovitica Blanka Bart Hajoš i Goran Koši.
Organizatori festivala, pa samim tim i ovog predavanja, bili su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo uz suorganizaciju i pokroviteljstvo Grada Virovitice i Turističke zajednice Grada Virovitice.

Podsjetimo Fuis, Franjo (pseudonim Fra Ma Fu), hrvatski novinar i pisac (Golo Brdo kraj Virovitice, 14. XI. 1908 – Plitvice, 10. X. 1943). Prekinuvši 1921. školovanje u Virovitici, pridružio se cirkuskoj družini i s njom obišao Bugarsku, Tursku i Grčku. U Ratnoj mornarici od 1927., završio pilotsku školu u Divuljama i radiotelegrafski tečaj u Šibeniku. Napustio vojsku i od 1934. bavio se novinarstvom u Novostima. Jedan od najpoznatijih hrvatskih reportera 1930-ih. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Posebno su ostale zapažene njegove socijalne reportaže o zagrebačkoj sirotinji i podzemlju u serijama Niz strminu bijede (1935) i Hotel Slama (1937). Reportaže ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas. Pjesme i pripovijetke objavljivao u mnogobrojnim listovima i časopisima: Hrvatskom radiši (1929), Kulisi (193l–34), Svijetu (1932., 1936), Novostima (1934–4l), Mickey stripu (1938–40) i dr. Kao scenarist stripova u Novostima, Oku i Mickey stripu, stvarao zajedno s A. Maurovićem neke od najljepših stranica hrvatskog stripa. God. 1941. dovršio dramu U ime čovječanstva, koja će biti pronađena nakon mnogo godina i praizvedena 1979. u zagrebačkom HNK-u pod naslovom Život na dražbi. Objavio knjige: Tajna svjetionika svetoga Luke (1934), Barek iz Šestina (1943), Moja Trešnjevka (1943), a posmrtno mu je 1953. objavljena knjiga Podzemni Zagreb i druge reportaže (1934–43). Poginuo prilikom zrakoplovnog preleta Plitvičkih jezera u pomalo nerazjašnjenim okolnostima.

fra ma fu 1

Skip to content