U Virovitici održana tribina “Sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i Hrvatskoj”

U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Virovitice i Hrvatskog generalskog zbora, te u suradnji s Gradom Viroviticom, u Centru kulture u Virovitici održana je Tribina na temu “Sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”.

Predavači su bili hrvatski generali Zlatan Mijo Jelić i Željko Šiljeg. Tribina koja se provodi po cijeloj Hrvatskoj ima zadaću objasniti javnosti cilj optužnica koje se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, te prezentirati kakvi su zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH za koje uglavnom nitko ne zna i rijetko se procesuiraju. U posljednjih 6 do 7 godina podignuto je naime više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH.

Predavači su u svom izlaganju istakli i niz sustavnih pokušaja i nastojanja bošnjačke politike iz predratnog, ratnog i poslijeratnog razdoblja da se inkriminira hrvatski narod i hrvatski branitelji iz BiH kao zločinački, s posljedicom konačnog dekonstituiranja Hrvata u BiH naglasivši da je tek posljednja Vlada RH prepoznala ovaj problem.

Sve nazočne na tribini među kojima su bili i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije  Marijo Klement i zamjenik gradonačelnika Grada Virovitice Damir Marenić, pozdravio je tom prigodom pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, a riječi podrške na kraju im je uputio i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić naglasivši da su Hrvati došli u Bosnu i Hercegovinu na poziv tadašnje legitimne vlasti, a sada ta ista vlast te ljude koji su ih oslobodili želi prikazati kao agresore što je nezabilježeno u povijesti ratovanja.

Skip to content