U Virovitici održana „Proljetna škola fizike“, gimnazijalci najbolji u fizici

proljetnaskolafizike11U sklopu projekta „Prirodoslovlje ne poznaje granice“ u Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici, održana je „Proljetna škola fizike“. Radi se o projektu iz IPA prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2007-2013. Vodeći partner u ovom IPA projektu je Kaposvarsko sveučilište. Prvi projektni partner je Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice, a pridruženi partner je Bjelovarsko-bilogorska županija odnosno Srednja škole Bartola Kašića iz Grubišnog Polja.

Prvog dana održano je natjecanje iz fizike. Slavila je Gimnazija Petra Preradovića Virovitica koja je osvojila dva prva mjesta u ekipnoj kategoriji (drugi i treći razredi). Drugo mjesto pripalo je Kaposvaru, treće fizičarima iz Grubišnog Polja. Održana je i izložba Korada Korlevića. Drugog dana, održale su se radionice: „Fizika na površini vode“ – radionicu je vodio Ivica Aviani iz Instituta za fiziku Zagreb; „Pojave u vakuumu“ – radionicu je vodio Hrvoje Mesić iz Fizičkog odsjeka PMF-a Zagreb; „Igrajmo se s Isaacom Newtonom“ – radionicu je vodila Slobodanka Polašek iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica; „Geometrijska optika“ – radionicu je vodila Ivana Salajić iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica; „Sila trenja“ – radionicu je vodio Marko Stipandić iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica i Tehnička škola Virovitica; „Valovi“ – radionicu je osmislila Slobodanka Polašek iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a izvodili su je učenici III. d razreda, Lea Mioković, Ivan Kasumović, Josip Živković; „Određivanje gravitacijskog ubrzanja“ – – radionicu je osmislila Slobodanka Polašek iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a izvodili su je učenici III. d razreda – Sara Marija Lovrenović, Dario Barišić i Slaven Nađ; „Enigmatska fizika“ – – radionicu je osmislila Slobodanka Polašek iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, a izvodili su je učenici III. d razreda – Marin Lovreković, Hrvoje MIkec i Tibor Žukina; „Geogebra“ – radionicu je vodila Jasminka Viljevac iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica; „Istraživanje građe od molekule do svemirskih stanica s pomagalima zoometool i styro-bock“ – radionicu su vodili Sandor Kabaim, Ferenc Hollo Szabo, Ildiko Szabo; „Složi! Gradnja geometrijskih tijela s pomagalima zometool“ – radionicu je vodio Laszlo Voros iz Sveučilišta u Pecsu; „“Radionica poliuniverzuma“ – radionicu su vodili Saxon Szaszom i Zsuzsa Dardai; „Geometrija u 3D-u“ – radionicu je vodio Gyula Nagy“; „Escherovi periodični uzorci na površinama trodimenzionalnih tijela“ – radionicu je vodila Eleonora Stettner sa Sveučilišta u Kaposvaru; „Projekt svemirska straža“ – o projektu je govorio poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

Završna svečanost održana je u Kazalištu Virovitica gdje se je nazočnima u ime Virovitičko-podravske županije, obratila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac.

Inače, ciljevi navedenog projekta su :

– popularizirati prirodoslovlje (pogotovo matematiku i fiziku) u prekograničnom području na neformalan način;

– zainteresirati veći broj učenika za studiranje prirodoslovlja;

– razmijeniti iskustava dobre prakse u poučavanju prirodoslovlja u prekograničnom području;

– razvijati osjećaj pripadnosti svojoj sredini.

U sklopu projekta, projektne aktivnosti s hrvatske strane vezane su za popularizaciju fizike. Tako je u Virovitici održana Proljetne škole fizike. Projekt traje 12 mjeseci, za što su predviđena sredstva za aktivnosti Gimnazije Petra Preradovića Virovitica u iznosu oko 39.000,00 eura. Projekt je financiran sredstvima EU (do 85 posto). Ostatak će sufinancirati Virovitičko-podravska županija. Projekt se provodi uz potporu Virovitičko-podravske županije, VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

www.vpz.hr

Skip to content