U Virovitici održana implementacijska radionica u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“, održali su jučer (27. rujna) u Virovitici prvu implementacijsku radionicu o izvještavanja za Nositelje projekata.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Nositelja projekta s kojima je Upravitelj Programa sklopio Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava tijekom svibnja i lipnja 2022. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“, financiranog u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. godina.

Jedan od odobrenih projekata je i „Solar Roofs for Green Virovitica“, čiji je nositelj Grad Virovitica, a pripremila ga je i prijavila REA Sjever. Projekt je vrijedan 5,5 milijuna kuna, a u sklopu istog izgradit će se solarne elektrane na Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću Cvrčak u Pejačevićevoj ulici, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma. Stopa financiranja EU je 85 posto.

Tijekom radionice Nositeljima projekata prikazan je cjelokupan proces izvještavanja, pripreme izvještaja i popratne izvještajne dokumentacije te su prezentirani glavni kriteriji prihvatljivosti troškova.

Zaključno, predstavnici Upravitelja Programa dali su par praktičnih savjeta Nositeljima projekata vezanih uz komunikaciju i vidljivost. Upozorili su ih na najčešće pogreške prilikom izrade dokumentacije za javnu nabavu, kao i na nepravilnosti tijekom provedbe projekta te koje su posljedice utvrđene nepravilnosti. Također, objasnili su slučajeve i način na koji Nositelj projekta može zatražiti predujam. (razvoj.gov.hr, virovitica.hr)

 

Skip to content