U Virovitici održana akcija ‘Udomljavanje je fora’

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba ‘Dumovec’ i zagrebački Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, u suradnji s udrugom Laki iz Virovitice, Skloništem za životinje Virovitica, Gradom Virovitica i udrugom Prijatelji životinja, organizirali su na Trgu kralja Tomislava u Virovitici akciju promoviranja udomljavanja i kastracije napuštenih i udomljenih životinja, pod nazivom ‘Udomljavanje je fora’.
Akciju koju je osobno podupro i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i sam udomitelj napuštenog psića, održava se povodom Svjetskog dana kastracije, koji se obilježava 24. veljače, s ciljem ukazivanja na kastraciju kao dokazanog načina spašavanja života životinja. Na informativnom štandu podijeljeni su edukativni letci i potpisivana peticija za zakonsku zabranu usmrćivanja životinja u skloništima. Posjetitelji su na štandovima mogli dobiti korisne informacije o odgovornom ponašanju prema kućnim ljubimcima, kao i o brizi o njihovim potrebama kao i informacije o radu skloništa te mogućnosti sudjelovanja i pomoći kroz volontiranje.
U gradu Zagrebu ova se akcija provodi već godinama, a Grad Virovitica jedan je od tek nekolicine hrvatskih gradova koji vode tzv. ‘no kill’ sklonište, odnosno sklonište za životinje koje nema praksu usmrćivanja životinja nakon 60 dana boravka u skloništu. Sklonište za životinje Virovitica napominje da, usprkos nadljudskim naporima i trudu koji svakodnevno ulažu u dobrobit svojih štićenika, ovakvo utočište ne bi moglo opstati bez podrške Virovitičana, udruga i gradskih vlasti.
Cilj akcije ‘Udomljavanje je fora’ je poticanje građana na odgovornost prema kućnim životinjama, ali i podsjetnik na potrebu udomljavanja velikoga broja napuštenih životinja i njihovih potomaka. Također, dobrodošli su svi koji se žele informirati o neophodnim zahvatima kastracije.
Naime, napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja, a stradavaju i zbog vremenskih neprilika, izgladnjelosti, bolesti ili u prometu. Životi mnogih kućnih životinja nepotrebno su ugašeni zbog nekontrolirana povećanja njihove populacije, a pravo rješenje je kastracija ženki i mužjaka.
Kastracijom životinja sprječava se nekontrolirana reprodukcija koja neizbježno vodi do patnje i okrutne smrti životinje. Uzevši u obzir da samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo u istom razdoblju mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi, nužna je provedba zakonom propisane kontrole razmnožavanja kućnih i uličnih životinja.
Pozivaju se svi da udomljuju životinje umjesto da ih kupuju te da kastriraju životinje o kojima skrbe. Prijavnica za kastraciju po povoljnijim cijenama, oglas za udomljavanje životinja i više informacija nalaze se na: www.prijatelji-zivotinja.hr

 

 

Skip to content